„Õiguskaitseasutused on leidnud, et tegemist on väärteoga, mille eest on juba määratud ka karistus,“ ütles riigiprokuratuuri avalike suhete juht Kadri Tammai Äripäevale ja lisas, et prokuratuurile teadaolevate faktide pinnalt puudub kriminaalmenetluseks alus.

Ka kaitsepolitseiamet ei uuri Savisaare deklareerimata jäetud laenu tagamaid. "Eraisikult laenu võtmine ei ole korruptsioonikuritegu ja kriminaalmenetluse alus puudub," kinnitas kapo vanemkomissar Andres Kahar BNS-ile.

Miks Savisaar üldse raha laenamiseks Liechtensteini juristi Peter Kaiseri poole pöördus ja too linnapeale priske intressiga laenu nõustus vahendama, on siiani teadmata.

Kaiser on Liechtensteini advokaat, kes tegeleb erinevate õigusabi teenuste pakkumisega — Kaiseri puhul võiks Äripäeva hinnangul tuua paralleeli Christine Sutteriga, kellest ajaleht kirjutas hiljuti kui AS-i Signaal arvatavat tegelikku omanikku Urmas Sõõrumaad varjavast Šveitsi riiulifirma juhatuse liikmest.

„Kui Sutter istub pistiseskandaali sattunud Signaali nõukogus Zugi kantoni, Signaali omanikfirma äriühingu Neue Zuger Treuhand AG esindajana, siis Peter Kaiser esindab samamoodi, pelgalt näona ilmselt ettevõtet või eraisikut, kes Savisaarele 2,7 miljonit deklareerimata jäänud krooni laenas,“ kirjutas Äripäeva ajakirjanik Kadri Paas.

Põhja prefektuur karistas Savisaart eelmisel nädalal 9000-kroonise trahviga, kuna meer jättis oma majanduslike huvide deklaratsioonis märkimata 2,7 miljoni krooni suuruse laenu. Savisaar põhjendas eksimust sellega, et tal oli psühholoogiliselt raske periood ja ütles vaid, et raha tuli Liechtensteini ettevõtjalt Peter Kaiserilt.