Harju maakohtus 9. novembril kohtuniku kabinetis toimunud istungil selgus, et lipu Jüri Estamilt jõuga ära võtnud tsiviilriides politseiniku (pildil Estami selja taga) näol oli tegemist Põhja politseiprefektuuris töötava Veiko Pääbusega, kes rääkis kohtus tunnistajana politseioperatsioonist 27. mail.

Siseministri esildisele tuginev operatsioon korraldati meelsuse avaldamise ärahoidmiseks Tõnismäel, potentsiaalse konflikti vältimiseks kahest rahvusest meeleavaldajate vahel, ja selleks, nagu Pääbus kinnitas, et garanteerida “objekti turvalisus ja säilimine”.

Estam käib kahes kohtus samaaegselt. Nimelt on ta lisaks talle määratud trahvile vaidlustanud Tallinna halduskohtus ka siseministri 26. mai esildise, mille najal Tõnismäe haljasala ligi pooleks aastaks suleti.

Jüri Estami kaitsja Allen-Illimar Putnik juhib Harju maakohtule esitatud taotluses tähelepanu sellele, et oleks otstarbekas oodata millise otsuseni Tallinna halduskohus jõuab siseminister Kalle Laaneti esildise seaduslikkuse suhtes, enne kui Harju maakohus jätkab küsimuse arutamist, kas Jüri Estamil tuleb tasuda trahv, mida kohtuväline menetleja talle määras pärast politseijaoskonda toimetamist ja üle kuulamist 27. mail.