„See saab tulla vaid ülejäänud haridusraha kasvu arvelt,“ nentis Karis valitsuselt saadetud kirjas ja lisas, et seega ei saa riigikontroll praeguse ministeeriumi eelarvest tehtava automaatse maksmiskohustuse põlistamist toetada. "Praegusel viisil jätkamine on rahaliselt kontrollimatu ja jätkusuutmatu," sõnas riigikontrolör.

Teiseks osutas Karis, et juhul, kui ministeerium teeb erakoolide tegevuskulude hüvitamise kohalike omavalitsuste ülesandeks, tuleb neile kindlasti anda õigus otsustada selle üle, kas maksta.

„Praegu pole sisuliselt ei riigil ega omavalitsusel ehk olulistel rahastajatel võimalik mõjutada erakoolide tekkimist, kuigi koolivõrk on piisav ja veel üht kooli, mille tegevuskulude katmises kõik maksumaksjad osalema peavad, ei ole mõistlik luua. Praegune olukord, kus omavalitsusel pole isegi mingit kaasarääkimisõigust, küll aga kohustus maksta, pole kindlasti normaalne,“ leidis riigikontrolör ja lisas, et omavalitsus peaks edaspidi saama aegsasti teada erakooli asutamise soovist ning kaaluma oma vajadusi ja võimalusi integreerida uus kool valla või linna koolivõrku, kui erakooli asutaja seda samuti soovib.