Riigikontroll leidis kultuuriministeeriumi 2005. aasta raamatupidamise aastaaruannet ja tehingute seaduslikkust auditeerides ning riigi 2005. aasta majandusaasta koondaruande kohta antud
hinnangus, et Jõhvi kontserdimaja soetamiseks sõlmis Eesti Kontsert riigi esindajana riigieelarve seadust rikkudes kasutusvalduse lepingu, millega on riigile võetud pikaajaline kohustus 285 miljoni krooni ulatuses (sh põhiosa maksed 137,1 mln ning käibemaks 43,5 ja intressimaksed 104,4 mln kr). Sellega rikuti riigieelarve seadust, mis keelab riigiasutusel võtta laenu, kasutada kapitalirenti ning võtta muid selliseid kohustusi.

Riigikontrolli auditi tulemusena kohustas valitsus kultuuriministrit korraldama Eesti Kontserdi raamatupidamisandmete parandamise seoses Jõhvi Kontserdimaja soetamiseks/rekonstrueerimiseks sõlmitud lepinguga.

Peterburi Jaani kirikut renoveeritakse seadusi rikkudes

Kultuuriministeeriumi 2009. aasta raamatupidamise aastaaruande õigsust ja tehingute seaduslikkust auditeerides ning riigi majandusaasta koondaruandele hinnangut andes leidis riigikontroll, et Peterburi Jaani kiriku renoveerimisel 30.12.2008 Eesti Kontserdi sõlmitud ehitustööde töövõtuleping ning 29.03.2010 sõlmitud nõude loovutamise finantseerimise leping on vastuolus riigieelarve seadusega.

Riigikontrolli hinnangul rikkus Eesti Kontsert ehitusettevõttega töövõtulepingut sõlmides riigieelarve seadust, kuna eelseisvate eelarveaastate arvel sõlmitud lepingu maksumus oli üle 50 protsendi 2008. aasta eelarves investeeringuteks ettenähtud summast ning puudus valitsuse luba eeltoodud määra ületamise kohta. Et töövõtuleping sisaldas finantseerimiskulu, rikuti ka riigieelarve seadust, mille järgi on keelatud riigiasutustel laenu võtta.

Eesti Kontserdi, ehitusettevõtte ja kahe panga vahel sõlmitud nõude loovutamise finantseerimise lepinguga on võetud riigikontrolli hinnangul samuti ilma valitsuse loata sisuliselt laenu, mis on riigieelarve seaduse kohaselt keelatud ning millega on võetud riigile kuni 20 miljoni krooni ulatuses täiendavat finantseerimiskulu.

Sõlmitud tehingute tulemusena kujuneb kiriku renoveerimise kogumaksumuseks hinnanguliselt kuni 118 miljonit krooni esialgu kokku lepitud 99,3 miljoni asemel. Seega võib Eesti Kontserdi sõlmitud lepingute lepingute järgi kiriku renoveerimine kallineda kuni 18,7 miljoni krooni võrra.

Rahandusministeerium toetab riigikontrolli seisukohta

Riigikontrolli seisukohta, et Peterburi Jaani kiriku renoveerimisel sõlmitud tehingud on ebaseaduslikud, toetab ka rahandusministeerium ning eksperdid, kellelt riigikontrolli tellis juriidilise arvamuse.

Vaatamata sellele leiab kultuuriminister riigikontrollile saadetud vastuses, et tehingud on õigusaktidega kooskõlas.

Riigikontrolli soovitab kultuuriministril võtta kasutusele meetmed korduvate seaduserikkumiste lõpetamiseks ja vältimiseks.