"Riigikontroll oli juba 2004. aastal valmis VEB-fondiga seotud küsimuste selgitamisse panustama, kuid toona ei pidanud parlament seda vajalikuks. Praegu näikse ühiskonnas ja parlamendis valitsevat hoiak, et VEB-fondiga seoses on siiski vajalik maksimaalne selgus ja loomulikult on riigikontroll valmis selle selguse saamisse panustama," ütles Oviir meediale saadetud teates.

"Riigikontroll on oma mandaadile, sõltumatusele ja teadmistele toetudes valmis VEB-fondiga seonduvat auditeerima, võimaliku auditi fookuse määratlemisel soovib riigikontroll nõu pidada ka riigikogus moodustamisel oleva teemakohase uurimiskomisjoniga. Auditi eelduseks on, et riigikontroll saab tutvuda kõigi VEB-fondi problemaatikat puudutavate materjalidega ja infoga, mis on või on olnud tallel nii Eesti riigiasutustes kui ka erastruktuurides, näiteks SEB Pangas,“ lisas Oviir.

Kommenteerides üldiselt VEB-fondiga seonduvate asjaoludega erineval pool astutud või astutavaid samme, ütles riigikontrolör Mihkel Oviir, et minevikule on vaja joon alla tõmmata ja minna edasi.

Oviiri sõnul suhtub riigikontroll mõistvalt Eesti Panga väljendatud soovi, et riigikontroll analüüsiks riigi audiitorina nende siseauditi tehtud tööd VEB-fondiga seotud mõningate asjaolude selgitamisel. Riigikontroll püüab oma võimaluste piires kaasa aidata, et Eestis oleks VEB-fondiga seonduvate mõningate asjaolude kohta võimalikult täielik infokogum ja see sisaldaks vaadet ka Vnešekonombanki poolelt.

Riigikontroll soovib teha ka tihedat koostööd VEB-fondiga seonduvate asjaolude väljaselgitamiseks loodava parlamendikomisjoniga, et üksteise tööd täiendada, infot vahetada ja anda avalikkusele kokkuvõtteks võimalikult terviklik pilt toimunust.