Riigikohtu põhiseaduslikkuse järelevalve kolleegium jättis oma tänase määrusega läbi vaatamata Eesti Keskerakonna kaebuse vabariigi valimiskomisjoni toimingu peale hääletamistulemuste protokolli kinnitamisel, tegevusetuse peale Palupera valla valimisjaoskonnas hääletamistulemuste kehtetuks tunnistamata jätmisel ja kordushääletuse korraldamata jätmisel ning komisjoni otsuste peale, teatas riigikohtu pressiesindaja.

Kolleegium märgib oma otsuses, et kordushääletamise korraldamine ei ole riigikohtu pädevuses. Kordushääletamise korraldamiseks tuleb hääletamistulemus valimisjaoskonnas kõigepealt kehtetuks tunnistada . Arvestades, et kaebuse esitajal on põhiseaduslikkuse järelevalve kohtumenetluse seadustiku kohaselt õigus esitada taotlus hääletamistulemuse kehtetuks tunnistamiseks ja riigikohtule on antud volitus hääletamistulemusi kehtetuks tunnistada, tõlgendab kolleegium esitatud kaebust selliselt, et sellega taotletakse ka hääletamistulemuste kehtetuks tunnistamist Palupera valla valimisjaoskonnas nr 2. Esitatud kaebuse niisugune tõlgendus tagab kõige paremini kaebaja õiguste tõhusa kaitse.

“Riigikohus on Palupera valla valimisjaoskonnas nr 2 väljastatud ühe pitsatijäljendiga hääletamissedelite kehtetuse tagajärgi juba hinnanud eespool viidatud 26. juuni 2009. aasta otsuses. Riigikohus sedastas selles otsuses, et hääletamistulemuse kehtetuks tunnistamiseks Palupera valla valimisjaoskonnas nr 2 ei ole alust, kuna õigusrikkumine ei mõjutanud ega võinud mõjutada hääletamistulemust oluliselt,” põhjendab riigikohus. “Seega tuleb kaebaja taotlus tunnistada hääletamistulemus Palupera valla valimisjaoskonnas nr 2 kehtetuks, kuna selles jaoskonnas väljastatud ühe pitsatijäljendiga hääletamissedelid tunnistati kehtetuks, jätta rahuldamata.”

Kuna vabariigi valimiskomisjoni 26. juuni 2009. aasta toimingu, millega valimiskomisjon kinnitas Euroopa Parlamendi hääletamistulemused, õigusvastaseks tunnistamine ning Vabariigi Valimiskomisjoni 26. juuni 2009. aasta otsuste tühistamine saaks kõne alla tulla pärast hääletamistulemuse kehtetuks tunnistamist, siis ei ole kolleegiumil nende taotluste kohta võimalik seisukohta võtta. Kaebus tuleb ka selles osas jätta rahuldamata, nentis riigikohus.