Sibula sõnul on riigikohtul võimalus jätta kaebused rahuldamata või valimiskomisjoni otsus tühistada. “Kui riigikohtu otsus on selline, et lihtsalt tühistada, siis iseenesest tuleks valijameeste koguarvust kaks häält maha lahutada ja see tähendaks seda, et valimistulemusega ei juhtu midagi,” ütles Sibul “Aktuaalsele kaamerale”, vahendab ETV24.

Valijameeste koguarvust kahe hääle mahalahutamisel oleks hääletamisest osavõtnute arv 343 ja Ilvese poolt hääletanute arv 172. Seega oleks presidendivalimiste võitjaks kuulutatud Toomas Hendrik Ilvese poolt ikka hääletanud enamus hääletamisest osavõtnud valijamehi.

Ka respublikaanist riigikogu põhiseaduskomisjoni esimees Urmas Reinsalu on veendunud, et valimistulemus ei muutu. “Need, kes püüavad väita, et otsekui eilne valimistulemus oleks õiguslikult kuidagi vaidlustatav või küsitav, neil ei ole õigus,” ütles ta. “See häälteproportsioon, mis valimiskogus eile tekkis, ütles selgelt seda, et ühe isiku osalemine või osalemata jätmine ei oleks kallutanud seda lõpptulemust, mistõttu oleks täiesti alusetu ka riigikohtul anda hinnangut valimistulemuste kehtetuks tunnistamise kohta.”

Ka Rahvaliidu esimees Villu Reiljan on Ilvese valimisvõiduga leppinud. “No riigikohtusse pöördusid kaks kodanikku, küll see lahend sealt tuleb, milline ta tuleb,” ütles ta. “Aga antud juhul saatsime meie Ilvesele õnnitlustelegrammi või õigemini teate, et ta saaks oma sotsiaaldemokraatlikku programmi ellu viia, nii et teatavasti jahvatavad kohtuveskid aeglaselt.”

Samas keskerakonna peasekretär Kadri Must on veendunud, et just Saue ja Loksa valijamehed oleks võinud kaalukaussi hoopis Arnold Rüütli kasuks kallutada. “Minu teada Toomas Hendrik Ilves sai absoluutse minimaalse toetuse, mis oli vajalik presidendiks saamiseks ja need kaks valimiskomisjonis tagasi lükatud valijameest võisid olla küll tulemuse muutjateks.”

Riigikohtul on kuni reedeni aega menetleda Loksa linnavolikogu keskerakondlasest liikme Viktor Fjodorovi kaebust, milles ta nõuab valimiskomisjoni Loksa linna esindaja kohta tehtud otsuse tühistamist, Rahvaliitu kuuluv Saue vallavolikogu esimees Indrek Tiidemann on lubanud sarnase kaebuse esitada Riigikohtusse homme, sest faksitud kaebust ei võetud menetlusse.

Keskerakonna esimees Edgar Savisaar seadis laupäeval kahtluse alla riigikohtu esimehe Märt Raski erapooletuse, uskudes riigikohtus Ilvesele soodsa otsuse langetamist.

Rahvaliidu ja Keskerakonna veendumus, et valimiskomisjon ei suuda oma tööd teha ausalt ja erapooletult, heidab varju mitmetele olulistele riigiinstitutsioonidele, näiteks riigikontrolörile, õiguskantslerile ja riigisekretärile, sest just nemad saadavad valimiskomisjoni oma esindajad.