Illuka, Padise ja Vasalemma, Tõstamaa, Koeru, Rakke, Lüganuse, Lasva, Kambja ja Ülenurme, Emmaste, Mikitamäe ning Pala vallavolikogud taotlesid riigikohtult valitsuse sundliitmise määruse täitmise peatamist kuni põhiasjas riigikohtu otsuse jõustumiseni, vahendas ERR.

Kolleegium märkis, et ei näe praeguses menetlusetapis vajadust määruse jõustumata sätete jõustumise peatamiseks.

"Vajadus sellise menetlusliku otsuse tegemiseks saab tekkida siis, kui on tõenäoline, et menetlus kohtuasjas ei pruugi lõppeda enne valimistulemuste väljakuulutamist," tõdes kohus.

"Juhul kui kolleegium ei jõua otsuseni enne valimistulemuste väljakuulutamist, saab kolleegium vajadusel ka omal algatusel peatada vaidlustatud määruse sätete jõustumise," kinnitas kolleegium.

Neljapäevaks on taotlusega põhiseaduslikkuse järelevalve kontrolliks riigikohtusse pöördunud kokku 15 vallavaolikogu.

Riigikohtusse on pöördunud Kambja, Ülenurme, Pala, Illuka, Emmaste, Tõstamaa, Koeru, Lasva, Mikitamäe, Rakke, Lüganuse, Padise ja Vasalemma, Pühalepa ning Võru vallavolikogu.

Riigikohtu põhiseaduslikkuse järelevalve kolleegium küsis Lasva, Koeru, Rakke ja Lüganuse valla taotluste kohta arvamust valitsuselt ehk riigihalduse ministrilt ning õiguskantslerilt 22. augustiks.

Samas andis riigikohus teistele valdadele aega taotlustes olnud puuduste kõrvaldamiseks kuni 14. augustini.

Seaduse kohaselt on selles küsimuses otsustuste vastuvõtmiseks vajalik volikogu koosseisu häälteenamus ehk kohtusse pöördumise otsustamiseks peab volikogu hääletama riigikohtule esitatava taotluse lõppteksti üle.