Eestis oli aastatel 2008 kuni 2010 toimetulekupiir 1000 krooni, aastatel 2011 kuni 2013 oli toimetulekupiir olnud 76 eurot 70 senti ehk ligikaudu 1200 krooni.

Statistikaameti andmeil oli aga näiteks 2011. aastal ühe liikmega leibkonna arvestuslik elatusmiinimum 186 eurot kuus.

Seega elatusmiinimum on 110 euro võrra suurem kui toimetulekupiir.

Kolleegium kahtleb ka sotsiaalhoolekande seaduses toimetulekutoetuse määramise aluste ja suuruse sobivuses erandlikes olukordades.

"Riigi kohustus tagada oma kodanikele materiaalse kitsikuse korral kohane abi kehtib ka erandlikes olukordades, näiteks olukorras, kus materiaalses kitsikuses ema hooldab eestkostjana oma last," märkis riigikohus oma otsuses.

Sama seisukoha on riigikohus välja öelnud ka juba kümme aastat tagasi tehtud lahendis. 2004. aastal juhtis riigikohtu põhiseaduslikkuse järelevalve kolleegium riigikogu tähelepanu sellele, et toimetulekupiiri määramisel ei võeta arvesse minimaalseid eluasemekulutusi, mis muudab raskeks toimetulekupiiri ja elatusmiinimumi võrdlemise.

Lisaks avaldas kolleegium kahtlust sotsiaalhoolekande seaduses toimetulekutoetuse määramise aluse ja suuruse sobivuse kohta erandlikes olukordades.

Riigikohus selgitab tänases otsuses, kas ja kuidas arvestab sotsiaalhoolekande seadus toimetulekutoetuse määramisel perekonnaseaduses ülalpidamiskohustuse ning eestkostja ja eestkostetava varaliste suhete kohta sätestatut.

Tallinna halduskohus edastas mullu 23. detsembri otsusega riigikohtule taotluse põhiseaduslikkuse järelevalveks, mis puudutab sotsiaalhoolekande seaduse ja perekonnaseaduse sätteid. Riigikohus leidis, et sätted ei ole põhiseadusega vastuolus.

Sotsiaalhoolekande seaduses loetakse perekonnaks inimesed, kes kasutavad ühist eluruumi ja ühist sissetulekut ning seaduse järgi arvestatakse ka toimetulekutoetuse määramisel perekonna ühist sissetulekut.

Perekonnaseadus seevastu aga keelab eestkostjal kasutada eestkostetava vara eestkostja huvides, võimaldades seda üksnes kohtulahendi alusel.

Riigikohus leiab tänases otsuses, et toimetulekutoetuse määramisel ei tohi eestkostja ja eestkostetava sissetulekut automaatselt arvestada perekonna ühise sissetulekuna.