“Komisjoni ülesanne on uurida välja sõjatehnika veoga seonduvad asjaolud, mitte aga avada Estonia parvlaeva huku põhjuste uut uurimist. Julgen kinnitada, et sellest on täiesti ühemõtteliselt aru saanud ning aktsepteerinud ka laiem Eesti avalikkus,” ütles pressiesindaja vahendusel Keskerakonna fraktsiooni liige Evelyn Sepp.

Rootsi kaitsejõud ja üks ettevõte Eestist vedasid 11 aastat tagasi vähemalt kahel korral parvlaevaga Estonia salaja Venemaa päritoluga lahinguvarustust ja militaarotstarbelist elektroonikat.

Sepa sõnul on peamine välja uurida tõde eestlaste seotuse või mitteseotuse kohta neis sündmustes. “Kahtlemata oleks parim tulemus see, kui komisjon saaks peale põhjalikku tööd ümber lükata väga rängad süüdistused Eesti riigi osalusest relvasmuugeldamises. Kui faktid peaksid aga Eesti osalust kinnitama, tuleb meil käituda ausa ja enesekriitilise riigina.”

Keskerakonna fraktsioon esitas sarnase sisuga riigikogu otsuse eelnõu menetlusse teist korda. “Varasem riigikogu otsuse eelnõu sai menetlusest tagasi võetud põhjusel, et menetluse käigus muutusid loodava komisjoni ülesanded ebaselgeks ja laialivalguvaks,” ütles Sepp.

“Nii oleks avalikkusele antud vale signaal tulemuse suhtes,” leiab Sepp. „Iga uurimiskomisjoni loomisel on oluline, et komisjoni ülesanded oleksid konkreetselt püstitatud ning komisjoni töö oleks läbipaistev ning hõlpsasti jälgitav.”

Riigikogu otsuse eelnõu moodustada uurimiskomisjon tuleb teisele lugemisele 19. mail.