Eelarve eesmärk on eelarvepoliitika kaudu tugevdada Eesti julgeolekut, edendada majanduskasvu, suurendada madalapalgaliste ja lastega perede toimetulekut soodustamaks laste sünde ning uuendada riigi ja kohalikku haldust.

Rahanduskomisjoni esimees Remo Holsmer andis ülevaate olulistest kuludest ning selgitas eelarve koostamise põhimõtteid. „See eelarve on tehtud vastutustundliku eelarvestamise põhimõtteid järgides ja on 0,2 protsendilises struktuurses ülejäägis. See tähendab, et selle eelarvega ei elata tuleviku arvel,“ ütles Holsmer.

Ta avaldas lootust, et ka edaspidi käitutakse tasakaalus eelarve põhimõtte järgi. „Igatahes ma kinnitan, et lahkuv koalitsioon annab üle hästi hoitud riigirahanduse ja annab üle hästi hoolikalt koostatud järgmise aasta eelarve,“ rõhutas Holsmer.

Valitsuse algatatud 2017. aasta riigieelarve seaduse eelnõule (303 SE) esitati 24 muudatusettepanekut. Rahanduskomisjon koostas ühe ettepaneku, mis koosneb mitmetest ministeeriumide valitsemisalade täpsustustest ja täiendustest. Riigikogu fraktsioonidelt ja liikmetelt laekunud 23 muudatusettepanekut jäid toetuseta katteallikate sobimatuse ja põhjendamatuse tõttu.

Läbirääkimistel võtsid sõna Andres Ammas, Külliki Kübarsepp, Tarmo Tamm, Krista Aru, Terje Trei ja Laine Randjärv.

Andres Ammas kritiseeris asjaolu, et rahanduskomisjon ei arvestanud ühtegi riigikogu fraktsioonidelt laekunud muudatusettepanekut.

Külliki Kübarsepp arvustas erinevate muudatusettepanekute arvestamata jätmist.

Tarmo Tamm avaldas heameelt, et senise koalitsiooni asemel tuleb koalitsioon, kes küsib, kuidas elavdada majandust ja kuidas toetada Eesti põllumajandust. Ta kinnitas, et vastused tulevad enne riigieelarve seaduse eelnõu kolmandat lugemist.

Krista Aru kritiseeris eelnõu menetluse käiku.

Terje Trei kutsus üles mõtlema, kuidas jagada 20 miljonilist toetust põllumeestele.

Laine Randjärv avaldas lootust, et riigieelarvest leitakse raha Gaudeamuse laulupeo korraldamiseks 2018. aastal.

Tuleva aasta riigieelarve seaduse eelnõu kolmanda lugemise muudatusettepanekute esitamise tähtajaks määrati 30. november 2016.