Riigikogu töökorralduse komisjon pidas täna esimese istungi ning valis esimeheks opositsiooni kuuluva Keskerakonna fraktsiooni aseesimehe Toomas Vareki, vahendab ETV24 "Aktuaalse kaamera" uudist.

Vareki sõnul otsustati täna, et parlamendi töö korrastamiseks tehtud ettepanekud jagatakse kolme blokki.

"Esimene blokk on see, mis ei vaja mingisuguseid seaduse muudatusi, mida on võimalik ellu viia kas siis riigikogu juhatuse või vastavate komisjonide ettepanekutel riigikogu töö korralduse muutmiseks," rääkis Keskerakonna fraktsiooni aseesimees Toomas Varek. "Teine blokk oleks, mis vajaks seaduse muudatusi ja kolmas blokk, mis vajaks siis põhiseaduse muudatusi."

"Kui me seda palgasüsteemi muudame, siis see tähendab seda, et me peame muutma ka kõikide teiste isikute palkasid, kes siis saavad seda statistilist keskmist tänasel hetkel," rääkis Rahvaliidu fraktsiooni esimees Karel Rüütli. "See tähendab seda, et me peame vaatama üle ka ministrite palgad, kohtunike palgad. Sinna alla käivad ka president, õiguskantsler ja ka riigikogu liikmed."

Ka Keskerakond ja Reformierakond on sama meelt, et üle tuleb vaadata palgasüsteem ka teistes põhiseaduslikes institutsioonides, kus see on keskmise palgaga seotud.

"Me oleme seda meelt, et põhiseaduslikke institutsioone tuleks selles osas kohelda võrdselt, et ei ole ühtegi põhjust vaadata ühte või teist põhiseaduslikku institutsiooni lahus," märkis Reformierakonna fraktsiooni liige Rain Rosimannus.

Komisjon langetab otsused konsensuslikult ja tahab riigikogu palgasüsteemi ja töökorralduse reformimisega koos kõigi vajalike seadusmuudatustega valmis saada 2010. aasta 1. juuliks, et riigikogu töökorralduse ja palgateemat ei hakataks kasutama valimisvõitluses enne järgmisi 2011. aastal toimuvaid riigikogu valimisi.