Riigikogu liige Signe Kivi õpib praegu inglise keelt Inglismaal Croydonis, kus kursuse eest tuleb maksta ligi 13 000 krooni. Tallinna Keeltekoolis võiks ta terve aasta inglise keelt õppida ainult 2300 krooni eest, märgib SL Õhtuleht.

Kivi keeldus oma keeleõppest lähemalt rääkimast, teatades, et tal algab kohe tund.

Riigikogu Reformierakonna fraktsiooni pressinõuniku Peep Lillemägi sõnul on Signe Kivi õppimise sihiga võtnud ka palgata puhkust, sest ei saa 10. kuni 13. jaanuarini osaleda täiskogu istungeil.

Lillemägi edastas, et kursuste osavõtumaks on 12 945 krooni 60 senti, päevaraha tuleb 2100 krooni. Transpordikulude hüvitamist Kivi taotlenud ei ole.

Rahvaliitlane Tiit Mae käis detsembri alguses r loal inglise keele kahenädalastel kursustel Maltal St. Juliansis. Riigikoguliikme kuluhüvitiste arvelt maksti Maele kinni kursuste ligi 12 000kroonine osavõtumaks, mis kätkes ka koolitust ja majutust. Toidu ja sõidu eest tuli mehel siiski ise tasuda.

Mae hinnangul on keelekursused välismaal on temavanuse inimese jaoks ainus võimalus võõras keel selgeks saada. „See on kursuse tüüp, kus sa kaks nädalat iga päev oled sunnitud rääkima, mõtlema ja uusi sõnu omandama,” seletas Mae. „Põhiline aeg läks ikka õppimisele, õhtuti tuli kodus ka kirjalikke töid.”

Eestis ei hakka keel Mae sõnul lihtsalt külge, sest käia õhtuti kursustel pole võimalik. „Seal oled aga igas mõttes sunnismaine, sest õpetaja ei saa sulle teksti eesti keelde tõlkida.”

Keelekursustel on käinud ka paljud teised riigikogulased: isamaaliitlane Andres Herkel, (maksumaksa raha kulus 12 000 krooni), reformierakondlane Maret Maripuu (8280 krooni), Arnold Kimber (4000 krooni).