Ajakirjanik Anneli Rõigas saatis novembris meediasse avaliku kirja, kus süüdistas Põhja-Eesti regionaalhaigla töötajaid oma 26-aastase poja sandiks süstimises ja tema surma põhjustamises. Eesti Arstide Liit teatas täna, et tervishoiuteenuse kvaliteedi ekspertkomisjoni otsuse kohaselt Oliver Rõigase raske haiguse ravimisel arstid vigu ei teinud ja patsiendi ema süüdistused on alusetud.

Trapido tõstatab pressile saadetud kirjas küsimuse - kuidas suhtuda tervishoiuteenuse kvaliteedi ekspertkomisjoni, mis vähemalt Arstide Liidu avalduse põhjal saatis oma otsuse enne Arstide Liidule kui Anneli Rõigasele, kes pole seda veel näinudki?

"Mis takistab PERHil siiski selgitamast või ümberlükkamast Anneli Rõigase poolt avalikkuse ette toodud asjaolusid, nagu kinnisidumine, toidu ärajätmine jne? Kui eelmainitud komisjon ütleb, et arstid tegid kõik õigesti, siis järelikult on kinnisidumine selle komisjoni ja EALi arvates õige ravimeetod? Või kui selliseid asju ei juhtunud, peaks PERH seda sõnaselgelt ka välja ütlema," märgib riigikogulane.

"Olles ise näinud minu meelest täiesti põhjendamatut inimese kinnisidumist ning ma ei tea milliste ainetega psühhoosi viimist, küsin ma, kui levinud on kinnisidumine Eesti haiglates? Seda peaks
uurima. Olles näinud veel üht-teist, on mul veel küsimusi inimeste kohtlemise kohta mõningates haiglates. Kui ma näen, et Arstide Liidu poolt probleeme täielikult eitatakse, mis siis ikka, tuleb hakata järjest uusi "nähtusi" päevavalgele tooma ja paluda Eesti inimestel seda samuti avalikult teha," märgib Trapido.

"Minus hakkab süvenema veendumus, et Eesti meditsiin vajab oma "glasnosti" ehk läbipaistvaks muutumist, misjärel me saame rääkida inimkeskse tervishoiu suunas liikumisest. Võib-olla on need juhtumid erandid, aga kuidagi palju kipub neid olema. Olen täiesti veendunud, et valdav osa Eesti tervishoiutöötajatest aitab inimesi väga siiralt ja professionaalselt. Seda enam peaks olema kõigi tervishoiutöötajate huvides sedalaadi juhtumid korralikult läbi menetleda ja ka ülaltoodud küsimustele ausalt vastata."