Seadusega kehtestatakse kõrgeimaks palgamääraks 5200 eurot, mille korrutamisel kindla koefitsiendiga saadakse seaduses loetletud riigiteenijate konkreetsed palgamäärad, teatas riigikogu pressitalitus.

Vabariigi presidendi, riigikogu esimehe, peaministri ja riigikohtu esimehe ametipalga koefitsient on 1,0, riigikogu liikmel 0,65. Nimetatud palgamäära suuruse sätestamisel lähtuti sellest, et säiliksid olemasolevad palgad.

Makromajanduslike muutustega kaasaskäimiseks indekseeritakse palgamäär kord aastas indeksiga, mille väärtus on 50% tarbijahinnaindeksi aastase muutuse ja sotsiaalmaksu laekumise aastase muutuse aritmeetilisest keskmisest. Kui peaks tekkima vajadus kõrgeimat palgamäära muuta, siis saab riigikogu seda teha vastava koosseisu kolmanda aasta kevadistungjärgul.

Et Eesti on selle seaduse jõustumise ajaks 2011. aasta kevadel eeldatavalt läinud üle eurole, siis otsustati sätestada palgamäär eurodes. Selle sätte osas peeti vajalikuks tuua seadusesse väärtpaberituru seaduse eeskujul paragrahv, mille kohaselt eurodes toodud kõrgemate riigiteenijate kõrgeim palgamäär arvestatakse kroonidesse Eesti Panga ametliku vahetuskursi aluselt. See säte on juhuks, kui peaks juhtuma, et Eesti ei ole 2011. aastal eurole üle läinud.

Seaduseelnõu teise lugemise käigus võrdles põhiseaduskomisjoni esimees Väino Linde uute palkade määra seni kehtinud palkadega ning tõdes, et kõrgeima palgamäära puhul on tegemist isegi palgalangusega. Nõnda väheneb kuni käesoleva aastani kehtinud palkadega võrreldes näiteks presidendi palgamäär enam kui 8000 krooni ehk 89 726 kroonilt 81 360 kroonini. Samuti pole märkimisväärse palgatõusuga tegemist riigikogu liikmete ega ka peaministri ja ministrite puhul. Kuigi kuni 2010. aasta lõpuni kehtivad kõrgematele riigiteenijatele seoses ametipalkade maksmise ajutise korraldusega vähendatud palgad, oleksid need endise korra taastumisel 2011. aasta algusest olnud võrreldavad uue ametipalga seaduse määradega.

Praegu makstakse riigikogu liikmetele palka 2008. aasta neljanda kvartali keskmise palga alusel, mis on 13 117 krooni. Korrutades selle summa vastavalt seadusele neljaga, tuleb riigikogu liikme kuupalgaks 52 468 krooni. Järgmise aasta märtsist riigikogu liikme palk eeldatavalt väheneb, sest selle aasta neljanda kvartali prognoositav keskmine palk on väiksem kui möödunud aastal.