Eesti delegatsiooni juht, riigikogu väliskomisjoni esimees Marko Mihkelson meenutas, et viimati kohtuti Vene kolleegidega väliskomisjonide tasandil 2006. aastal Pihkvas.

"Loodan, et saame jätkata varasemat traditsiooni, kus Eesti ja Vene väliskomisjonid kohtusid regulaarselt," ütles Mihkelson Delfile. "Kui kõik läheb kokkulepitu järgi, peaks juba sügisel Tallinnasse saabuma Riigiduuma ehk alamkoja väliskomisjoni delegatsioon eesotsas esimees Aleksei Puškoviga."

Mihkelsoni sõnul on parlamentaarsel diplomaatial täna mängida oma roll Eesti-Vene suhetes.

"Varasem kogemus ütleb, et sellistel kohtumistel on võimalik avatult rääkida kõikidel teemadel ning hoolimata eeldatavatest erimeelsustest on just nii võimalik parimal viisil kasvatada ühisosa seal, kus see on võimalik," rääkis Mihkelson.

Tema sõnul töötab parlamentaarne dialoog kahepoolsetes suhetes valitsevate probleemide lahendamise huvides, puudutagu see siis tänaseks lõplikult jõustamata piirilepinguid või teisi teemasid.

Kohtumised kahel pool piiri

Lõuna-Eesti kohtumised algavad Pühajärvel, kus peateemadeks on Eesti-Vene parlamentaarsete suhete arendamine ning piiriülese koostöö hetkeseis ja väljavaated Euroopa Liidu tulevase finantsperspektiivi raames, millest räägib Krista Kampus siseministeeriumist. Kohtumisel osaleb ka Setomaa Valdade Liidu esimees Margus Timmo.

Edasi külastame Valgamaal Jõgevestes Barclay de Tolly mausoleumi ning seejärel Võrumaal Kuperjanovi pataljoni. Pärastlõunal tutvustame Vene kolleegidele Koidula piirijaama ning seejärel liigume juba edasi Venemaale Pihkvasse, kus kohtumised jätkuvad reedel.

Delegatsioone juhivad Mihkelson ja Margelov

Riigikogu väliskomisjoni delegatsioon kohtub 4.-6. juulini Venemaa Föderatsiooninõukogu ehk ülemkoja väliskomisjoni delegatsiooniga Lõuna-Eestis ja Pihkvas.

Eesti delegatsiooni juhib Marko Mihkelson, delegatsiooni kuuluvad Vladimir Velman, Jevgeni Ossinovski ja asendusliikmena Mati Raidma.

Vene delegatsiooni juhib Mihhail Margelov, kes esindab senaatorina Pihkva oblastit. Vene delegatsiooni kuuluvad veel Dmitri Krivitski (Novgorod), Valeri Ponomarjov (Kamtšatka) ja Vladimir Torlopov (Komi).