Probleemkomisjoni esimees Jaak Valge (EKRE) ütles, et komisjon püüab vahetutel kohtumistel avameelses õhkkonnas kuulata Soomes kanda kinnitanud eestlaste probleeme, et otsustada, kuidas oleks võimalik neile tuge pakkuda.

"Loomulikult on Eesti huviks teha neile praegu Soomes elavatele eestlastele, kes tegelikult eelistaksid alaliselt elada ja töötada Eestis, naasmine võimalikult lihtsaks. Oludes, kus Eesti keskmine sissetulek jääb jätkuvalt Soome omale alla, ei ole see kerge ülesanne. Tänaste kohtumiste üks eesmärke ongi teada saada nende inimeste muredest ja sellest, mida nad Eesti riigilt võiksid oodata," sõnas Valge.

Komisjoni liikme Signe Riisalo (Reformierakond) sõnul elab väljaspool Eestit hinnanguliselt 200 000 kaasmaalast, kellest ligi neljandik on tihedalt seotud Soomega.

"End Eestist lahti sõlminud inimeste hulka vaadates on selge, et kodumaa-armastus üksi väljarännet ja tagasirännet ei mõjuta. Vajadus otsustada, millise riigiga ennast siduda sunnib tegema valikuid ja see valik tehakse praktilisel kaalutlusel," märkis Riisalo.

Ta lisas, et tahab Soomes muu hulgas uurida seal elavatelt eestlastelt otse, millised on need Eestiga seotust suurendavad praktilised lahendused, mis inimesi kodust pere juurest ära ei vii, vaid pigem tagasi toovad ja kas need on lisaks kodumaa-armastusele maksupoliitilised või sotsiaalsete tagatistega seotud.

Komisjonil on tänaseks planeeritud kohtumised Eestikeelse Hariduse Seltsi, Helsingi eestikeelse lasteaia, Helsingi eestikeelse koguduse lasteringide, Soome Eesti Noorte seltsi ja teistegi eesti seltside esindajatega.

Kohtumistel osaleb ka rahvastikuminister Riina Solman, kes tutvustab kodumaale tagasipöördujatele pakutavaid teenuseid ning kuulab ära Soomes elavate ja töötavate eestlaste ettepanekud naasmise hõlbustamiseks.

"Valitsuse liikmena tahan anda meie inimestele edasi sõnumi, et Eesti riik ootab kõiki tagasi. Iga inimene on väärtuslik ja oodatud! Püüan rahvastikuministrina teha kõik selleks, et naasta soovijaid oleks rohkem ja tagasipöördumine oleks sujuv. Kohtumisel loodan kuulda mõtteid ja ootusi, kuidas riik, omavalitsused, aga ka Eesti ettevõtjad saaksid kodumaale naasmist paremini toetada," selgitas Solman.

Rahvastikuministri sõnul on väga oluline ka see, et eestlaste kogukonnad võõrsil oleksid jätkuvalt tugevad.

"Lisaks tagasipöördujate toetamisele on oluline, et väliseesti kogukonnad oleksid elujõulised ning aitaksid säilitada ka nende inimeste sidemeid Eesti keele, kultuuri ja kodumaaga, kes naasta ei plaani. Eesti on nii väike ja eestlasi vähe – peame hoidma ühte, kus iganes me parasjagu elame," rääkis Solman.