"Eestis rakendatakse riigi valitsemisel kummalist praktikat - rahandusminister on samal ajal kohtualune, kusjuures teda süüdistab kuriteo toimepanemises riik, mille valitsuskabineti liige ta on," põhjendasid opositsioonipoliitikud umbusaldusavaldust. "Selline olukord on vastuolus demokraatlike printsiipide ja tavadega ning õõnestab usaldust Eesti riigi vastu kodu- ja välismaal."

Opositsioon märkis umbusaldusavalduses ka seda, et Eesti Panga endise presidendina on Siim Kallas näidanud enda täielikku sobimatust riigi institutsiooni juhtimiseks.

Peaminister Mart Laar kinnitas BNS-ile, et usaldab jätkuvalt rahandusminister Siim Kallast ja peab opositsiooni umbusaldusavaldust täiesti põhjendamatuks.

Reformierakonna fraktsiooni esimehe Jürgen Ligi sõnul on tegemist mõttetu üritusega, sest umbusalduse läbiminekuks pole mingit lootust.

"Opositsioon tahab endale lihtsalt tähelepanu tõmmata," ütles Ligi BNS-ile. Ta märkis, et ka vastasleeri argumendid on valed, sest kohus on Kallase juba sisuliselt õigeks mõistnud.

Valitsuse pressiesindaja sõnul pole valitsus veel otsustanud, millal umbusaldusavaldus riigikogus menetlusse tuleb. Võimalik, et see juhtub esmaspäeval, lisas ta.

Neljapäeval kirjutasid umbusalduse algatamisele alla Toomas Varek, Peeter Kreitzberg, Liina Tõnisson, Tõnu Kauba, Ants Ruusmann, Andres Varik, Kalev Kallo, Ülo Tootsen, Georg Pelisaar, Jaanus Marrandi, Viive Rosenberg, Siiri Oviir, Sven Mikser, Valentina Võssotskaja, Urmas Laht, Villu Reiljan, Mai Treial, Endel Paap, Ülo Tärno, Janno Reiljan, Tiit Tammsaar, Jaanus Männik, Jaan Pöör, Olev Raju, Värner Lootsmann, Laine Tarvis, Harri Õunapuu, Erika Salumäe, Tiit Toomsalu, Arnold Rüütel, Toivo Tootsen ja Koit Pikaro.

Samalaadse Kallase umbusaldamise aktsiooni korraldas opositsioon ka möödunud aasta novembris, mil see kukkus ettearvatult läbi.

Ka tookord toetus opositsioon umbusaldust põhjendades asjaolule, et kohtualune inimene ei saa olla samal ajal rahandusminister.

Tallinna linnakohtus on käimas protsess Siim Kallase üle, keda süüdistatakse valeandmete esitamises 1995. aastal keskpanga audiitorile. Protsess on jätkuks juba aastaid väldanud kohtuprotsesside jadale, mil Kallas ja Eesti Panga endine nõunik Urmas Kaju anti kohtu alla kümne miljoni USA dollari tehingu tõttu, kus neid süüdistati ametiseisundi kuritarvitamises. Tallinna linnakohus ja ka ringkonnakohus mõistis mõlemad mehed mullu õigeks.

Prokurör protestis ringkonnakohtu otsuse, kuid mullu oktoobris jättis riigikohus Kallase õigeksmõistmise jõusse ja saatis asja linnakohtusse uueks arutamiseks vaid ebaõigete andmete esitamise osas.

1993. aasta sügisel osales Põhja-Eesti Pank (PEP) Eesti Panga soovitusel investeerimisprogrammis ning kandis Eesti Pangast laenatud kümme miljonit dollarit Šveitsi kütusefirmale Paradiso SRL.

Kokkulepitud aja jooksul ei laekunud raha PEP-i tagasi ning on tänini kadunud.