Eelnõus nähakse ette gaasi ülekandevõrkude omandilist eristamist tootmis- ja müügitegevusest. Muudatuste eesmärk on Eesti energiajulgeoleku suurendamine ja konkurentsi soodustamine gaasiturul, mis tagab gaasi lõpptarbijatele soodsama hinna, teatas riigikogu.

Eelnõu kohaselt peab monopoolses seisundis olev ettevõte AS Eesti Gaas müüma gaasi ülekandevõrgud hiljemalt 1. jaanuariks 2015 äriühingule, mille omanike hulgas pole valitseva mõjuga gaasitootjaid ega -müüjaid.

„Eesti gaasitarbimine sõltub hetkel 100% Venemaalt pärit gaasist. Vene gaasi importiv Gazprom on ka Eestis gaasi ülekande ja müügiga tegeleva AS Eesti Gaas suuromanik. Arvestades gaasi ligi 50% osakaalu soojusenergia tootmises on varustuskindluse suurendamine ja alternatiivsete tarneallikate tekkimine oluline nii julgeoleku kui vaba konkurentsi huvides. Gaasivõrgu eraldamine loob eeldused selleks, et alternatiivsed gaasitarnijad – LNG ja biogaas – sooviksid Eesti turule tulla. Tegemist on pikaajalise strateegiaga gaasituru arendamiseks, kus kehtivad selged reeglid ja läbipaistvad omandisuhted,“ selgitas majanduskomisjoni esimees Arto Aas.

Eesti Gaasilt torude äravõtmist on kritiseerinud riigikontroll ning Eesti Gaas ise on pakkunud kompromissi. Koalitsioon ei ole antud küsimuses aga oma seisukohta muutnud. 

Tänasel majanduskomisjoni istungil tutvustasid eelnõu majandus- ja kommunikatsiooniminister Juhan Parts ja ministeeriumi energeetikaosakonna juhtaja Ando Leppimann.