Roheliste ja sotside ettepanekule hääletas vastu 44 saadikut, poolt oli 21 ning kaks jäi erapooletuks. Sellega lõpetas riigikogu allikakaitse seaduse teise lugemise.

„Eelnõu on oluline, kuna sellega otsustatakse, kas saavutame mõistliku tasakaalu sõnavabaduse ning inimese au ja väärikuse kaitse vahel,“ ütles roheliste fraktsiooni liige Aleksei Lotman. Tema sõnul võtab tark seadusandja arvesse ka avalikku arvamust.

Lotman tõdes, et võrreldes esialgsega on eelnõu oluliselt paremaks muutunud, kuid mõned vastuolud on ikkagi üleval. „Kuigi seadus on oluline, ei tuleks kiirustada,“ leidis ta. „Tuleks veel maha istuda ja kaasata uusi eksperte.“

Sotsiaaldemokraatide fraktsiooni nimel sõna võtnud Indrek Saar parafraseeris klassikuid – et sõnavabadus on inimeste jaoks nii tähtis asi, et seda ei tohi jätta seda inimeste otsustada.

„Nii mõneski punktis on eelnõu muudetud oluliseks paremaks ja arusaadavamaks,“ leidis Saar, kuid lisas: „Siin sündis kokkulepe vorst – vorsti vastu – ühed saavad oma võlakaitse ja teised saavad allikakaitse.“

Saar tegi fraktsiooni nimel ettepaneku katkestada eelnõu menetlemine ja kuulata ära õiguskantsleri hinnang, mida taotleb ajalehtede liit. Ta põhjendas fraktsiooni taotlust sellega, et eelnõu kiirustades vastuvõtmine võib kahjustada sõnavabadust ja ennetavate trahvide sisse toomine võib olla vastuolus põhiseadusega.