Hetkel Kiievis viibiv Linde ütles, et õhkkond Ukraina pealinnas on rahulik, peatänaval on üles pandud telgid ja meenutatakse ka Maidani. „Valimisi on tunda isegi mõnevõrra kesiselt, reklaami on märgata, kuid mitte ülearu palju,“ ütles OSCE Parlamentaarse Assamblee Eesti delegatsiooni juht Linde.

Enne missioonile minekut tutvustatakse vaatlejatele põhjalikult kehtivat seadusandlust ja presidendikandidaate, kohtutakse erakondade esindajate, ajakirjanike, valitsusväliste organisatsioonide ning pikaajaliselt riigis viibivate rahvusvaheliste ekspertidega.

„Arvestades tänast situatsiooni ei saa eeldada, et presidendivalimine viiks kohe Ukraina konsolideerumise poole ja riik pöörduks taas tasakaaluka arengu teele. Tõsi, see on üks esimesi samme selleks,“ märkis Linde. Tema sõnul peavad presidendikandidaadid olema valmis vastama keerukatele küsimustele riigi edasise arengu kohta, aga ka suhete kohta Venemaa, EL-i ja NATO-ga.

„Me ju mõistame hästi valimiste tähtsust Ukrainale kriitilisel ajal. Me kõik loodame, et peale presidendivalimisi Ukrainas olukord stabiliseerub,“ lisas Linde. „Seejuures on oluline, et valimised toimuksid vastavuses Euroopa standarditele.“

Arvukate vaatlejate tööd Ukrainas koordineerib ja juhib OSCE Parlamentaarse Assamblee endine kauaaegne president João Soares Portugalist, kelle määras sellele ametikohale eesistujamaa Šveitsi president ja välisminister Didier Burkhalter.