Riigikogu esimees Toomas Savi ütles oktoobri algul ajakirjanikele, et Riigikogu juhatuse otsuse kohaselt 1. novembrist päevaraha ei hüvitata, mis tähendab, et see on 0 krooni.

Seni said Riigikogu 42 liiget lisaks enam kui 25 000 krooni suurusele palgale ja esinduskuludele päevaraha, mis oli iga istungipäeva kohta 80 krooni. Kuus on istungipäevi 12.

Riigikogu juhatus otsustas 8. oktoobril ka tühistada 2000. aastast pärineva otsuse, mis puudutas Riigikogu liikmete elamist hotellis. Nende majutuse eest maksab Riigikogu kantselei praegu kuni 9000 krooni.

Savi ütles, et nüüdse otsuse kohaselt saavad väljaspool Tallinna elavad Riigikogu liikmed elada hotellis ainult kuu aega. Savi sõnul on see kuuajaline aeg mõeldud eelkõige Riigikogu uue koosseisu kokku tulemisel uutele liikmetele üürikorterite leidmiseks.

Viimastel andmetel elas hotellis kolm parlamendiliiget, kelle eest tasutakse hotellis ööbimise eest kuni 1. detsembrini.

Samas jääb kehtima senine kord, mille kohaselt hüvitatakse väljaspool Tallinna elavale Riigikogu liikmele eluruumi üürimise kulud kuni 5000 krooni ulatuses kuus. Korteritoetust kasutab Riigikogu kantselei haldusteenistuse andmetel 37 saadikut.

Riigikogu kantselei haldusteenistuse andmetel annavad täna tehtud muudatused selle Riigikogu koosseisu volituste lõppemiseni kokkuhoidu 200 000 krooni.