Põhiseaduskomisjoni algatatud kohaliku omavalitsuse volikogu valimise seaduse ja sellega seonduvate seaduste muutmise seaduse poolt hääletas 55 parlamendisaadikut, vastu oli 30 ja neli olid erapooletud. Seadusemuudatusega langeb langeb valimisiga kohalikel valimistel 18. eluaastalt 16. eluaastale.

Riigikogu Reformierakonna fraktsiooni esindaja Lauri Luik tõi välja, et seadus on usalduse märk noorte suunas. "Mida suurem osa ühiskonnast on meie elu edendamisse kaasatud, seda parem," ütles Luik, kelle sõnul on noored selgelt väljendanud oma soovi kaasa rääkida ja antud eelnõu oli nende algatus.

Seadus võimaldab alates 2017. aastast kohalikel valimistel kaasa rääkida 24 000 16 kuni 17-aastasel noorel ning aitab tõsta noorte valimisaktiivsust, õpetades neid otsustama ja vastutama, märkis Luik.

Keskerakond ja EKRE hääletasid vastu

Keskerakonna fraktsioon hääletas seaduse vastu põhjusega, et noortele küll kohustus osaleda valimistel, mida paljud neist ka kasutavad, küll aga ei usaldata neid kandideerima, täpsustas Keskerakonna fraktsiooni esindaja Kadri Simson.

Konservatiivse Rahvaerakonna fraktsiooni esindaja Mart Helme avaldas arvamust, et valmisea langetamisega võib jõuda koolidesse parteide propaganda.

Sotsiaaldemokraatliku Erakonna fraktsiooni esindaja Kalvi Kõva juhtis tähelepanu, et riigikogu on juba antud küsimuses muutnud põhiseadust, selle teemaga tuleb lõpuni minna ja noortele valimisõigus anda.

Vabaerakonna fraktsiooni esindaja Jüri Adams ütles, et valimisea langetamiseks anti õigus põhiseaduse muudatusega, kuid antud seadus paneb paika, kuidas välistatakse hääleõigus nendel mõnesajal noorel, kellel oma vaimse puudulikkuse tõttu ei saa minna hääletama.

Täna vastu võetud seadus lähtub põhiseaduse muudatusest, mis jõustus 13. augustil 2015. Eelmise aasta 10. novembri täiskogu istungil jäi samasisuline eelnõu vastu võtmata, kuna eelnõu ei saanud seadustamiseks vajalikku 51 poolthäält.

Esimesel lugemisel ei leidnud toetust Keskerakonna fraktsiooni esitatud Riigikogu kodu- ja töökorra seaduse muutmise seaduse eelnõu (116 SE), mille eesmärk on muuta kehtivat seadust selliselt, et Riigikogu komisjonile või komisjonidele kollektiivses pöördumises esitatud ettepaneku tegemisel peaks Riigikogu lahendama pöördumises püstitatud probleemi iseseisvalt ja lahus täidesaatva võimu suunistest.
Eelnõu tagasilükkamise poolt hääletas 50 Riigikogu liiget ja vastu oli 36, millega eelnõu langes menetlusest välja.