"Jõudsime konsensusele selles, et kõigi nende plakatite puhul võib öelda, et poliitikud on käitunud ebaeetiliselt ja riivanud õiglustunnet, luues ebavõrdse olukorra teiste poliitikutega võrreldes, kes samuti valimistel osalesid, aga kel polnud kasutada avalikku vahendit," võttis otsuse kokku korruptsioonikomisjoni esimees Andres Anvelt (SDE).

Komisjoni hinnangul pole seni nende juhtumite kohta menetlust alustatud seaduseaugu tõttu, mis ei võimalda käsitleda rikkumisena seda, kui poliitilised juhid, näiteks linnapead, vallavanemad ja vallavalitsuse liikmed, kasutavad avalikku ressurssi oma huvides. "Üks võimalus on nüüd alustada seadusaukude parandamist," nentis Anvelt.

Riigikontroll võiks sekkuda

Tänasel istungil vaieldi ka selle üle, milline võiks olla riigikontrolli roll selliste juhtumite hindamisel. Anvelti sõnul käidi arutelu käigus välja mõte, et riigikontroll võiks valvata ka kohalike omavalitsuste kulutuste otstarbekust. "Praegu teostab kontrolli omavalitsus ise, kuid no olgem ausad, see ei tööta. Ükskõik, kas see on siseauditi osakond omavalitsuse juures või volikogu juures, need ei saa olla täiesti sõltumatud ja see toob kaasa ahvatluse avalikke vahendeid kasutada," rääkis Anvelt.

Tõstatati veel küsimus, kas iga juhtumit peaks eraldi vaatlema. Lõpuks jäädi üksmeelele, et juhtumid on liiga sarnased, et neid eraldi käsitleda -- kõigi puhul kasutasid poliitilised ametiisikud avalikke vahendeid, tekitades endale valimistel eelisolukorra.

Anvelt leidis, et antud juhul oli konsensuse saavutamine mõistlikum lahendus kui hääletamine. "Me kujundame siin poliitilist kultuuri, ei saa olla nii, et mõni erakond on selle arendamise poolt ja mõni vastu. Poliitiline kultuur pole ühe või teise erakonna eralõbu, kui me tahame olla õigusriik," leidis ta.

Politsei on öelnud, et ei alusta menetlust enne, kui on selge korruptsioonikomisjoni seisukoht. Anvelti sõnul on see arusaamatu, kuna riigikogu komisjon ei dikteeri politseile, millal tohiks menetlust alustada. "Politsei peab ise selle sammu tegema ja olema iseseisev," märkis ta.

Hinnatavate plakatite seas oli näiteks Põhja-Tallinna keskerakondlastest juhtide Priit Kutseri ja Karin Tammemägi teavitusplakatid, reformierakondlasest Tartu linnapea Urmas Kruuse triatlonile kutsuv plakat ja ka Hiiu staadioni avapeo reklaam, kus figureeris Tallinna linnapea Edgar Savisaar.