Komisjonide ühisistungil leiti, et  ESM-i probleemistik on põhiseaduslikku laadi ja tegemist ei ole üksnes finantsküsimusega.

"Kohus rõhutas oma otsuses, et finantsstabiilsus on põhiseaduslik väärtus ja Eesti ei saa olla edukas olukorras, kus Euroopal läheb halvasti. Arutati ka ettevaatavalt ESMi leppe ratifitseerimise üksikasju,“ ütles EL asjade komisjoni esimees Taavi Rõivas.

Rahanduskomisjoni esimehe Sven Sesteri sõnul osutas tänane arutelu, nagu ka varasemad diskussioonid ESMi üle ja ka Riigikohtu otsus ise, et edaspidine ESMi menetlus ja lepingu siseriikliku rakendamisega seotud probleemistik on põhiseaduslikku laadi ja tegemist ei ole üksnes finantsküsimusega. „Seda tuleks arvesse võtta ka eelnõu menetlemise korraldamisel Riigikogus,“ märkis Sester.

Sesteri sõnul osutas Riigikohtu esindaja oma ülevaates, et põhiseaduspärasuse probleem ei pruugi tekkida mitte ainult lepingu ratifitseerimisel, vaid ka lepingu täitmisel. „Eeskätt vajavad tõsist arutelu siseriiklikud protseduurid järgnevate ESMis osalemisega seotud otsustuste tegemisel. Võtmeküsimuseks on neis otsustustes Riigikogu täiskogu kaasamine,“ ütles Sester.

Teises päevakorrapunktis, kus arutati Euroopa Stabiilsusmehhanismi toimimise detaile, sealhulgas üleminekut ajutiselt EFSFilt püsivale ESMile, rõhutati Rõivase kinnitusel seda, et kriisi lahendamise võti on jätkuvalt nende riikide käes, kelle võlakoorem on üle 60 protsenti ehk kokkulepitud kestlikkuse piiri.

„Abimehhanismid saavad anda riikidele võla vähendamiseks aega, kuid võlga saab vähendada üksnes ise, viies riigi kulud tuludega tasakaalu,“ ütles Rõivas.

Neil teemadel andsid Riigikogu komisjonidele ülevaate Riigikohtu põhiseaduslikkuse järelevalve kolleegiumi konsultant Ulrika Eesmaa ja EFSF-i peadirektori vanemnõunik Andres Sutt.