Tederi hinnangul tõstis riigikogu maksumäära põhiseadusevastaselt, sest maksumäära tõusu rakendamiseks jäi ettevõtjatel liiga vähe aega.

Riigikogu põhiseaduskomisjon ja rahanduskomisjon ei toetanud õiguskantsleri seisukohta, et riik võiks ettevõtjatele hüvitada lühikesest käibemaksu muutuse ette teatamise ajast tingitud kahjud

Põhiseaduskomisjoni esimees Väino Linde sõnul palutakse ka riigikogul õiguskantslerit mitte toetada. "Võibolla see neli päeva seaduse kehtima hakkamiseks tekitas tõesti ettevõtjatele raskusi ja võibolla see tähtaeg oleks võinud olla mõnevõrra teistsugune, kuid öelda üheselt, et see oli põhiseadusega vastuolus ei ole ka õige," selgitas Linde.

Rahanduskomisjoni esimees Taavi Rõivas ütles, et komisjon ei soovi maksumäära tagasi pöörata ega nõustu väitega, et maksumuudatus oli põhiseadusega vastuolus.

"Me peame vajalikuks, et riigikogu asuks õiguskantsleri viidatud kitsaskohtadele lahendusi otsima - sellest me ei pääse ja see on mõistlik," lisas Rõivas.

Eesti Juristide Liit toetab õiguskantsleri ettepanekut. Juristide liit leiab, et käibemaksu tõusu jõustamine piisava etteteatamisajata rikub põhiseadusega kaitstud õiguskindluse põhimõtet, rikub riigi ja kodanike usaldussuhet ja on riigivõimu omavoli väljenduseks.

Põhiseaduse §130 lubab erakorralise või sõjaseisukorra ajal riigi julgeoleku ja avaliku korra huvides seadusega ettenähtud juhtudel ja korras piirata isikute õigusi ja vabadusi ning panna neile kohustusi.

"Vaatamata raskele eelarveseisule ei ole Eestis väljakuulutatud ei erakorralist- ega sõjaseisukorda, mistõttu ei ole kuidagi õigustatud põhiseaduslike väärtuste eiramine. Põhiseaduse eiramist ei tohi kunagi põhistada otstarbekusega ning sellised pretsedendid on ohuks põhiseaduslikule korrale," teatasid juristid.