Opositsioonifraktsioonide saadikute algatatud jäätmeseaduse täiendamise eelnõu vastuvõtmist seadusena toetas 68 riigikogu liiget, vastu ega erapooletu ei olnud keegi.

Seadusemuudatuse vastu eksimine toob ettevõttele kaasa kuni 500.000 krooni suuruse trahvi.

Siseministeeriumi sisejulgeoleku analüüsiosakonna juhataja Lauri Taburi sõnul ei piisanud varasema puuduliku regulatsiooni tõttu õiguskaitseasutustel üle pea kasvanud vanametallituru kontrolli alla saamiseks ainult kontrollreididest ja mais jõustunud jäätmeseaduse muudatusest, mis kitsendas oluliselt metallijäätmete kokkuostjate ringi.

Tabur lisas, et aeg oli vaja maha võtta selleks, et ka potentsiaalsete kaablivarasteni jõuaks arusaam kaablivarguse mõttetusest, kuna kaablit pole lihtsalt võimalik kusagil maha müüa.

Sellist lahendust pakkus siseminister Tarmo Loodus ka möödunud aasta 12. oktoobril koalitsiooninõukogule saadetud kirjas, ütles ta BNS-ile.

Tabur lisas, et kuna tegemist oli kardinaalse meetmega, vajas selline lahendus pikemat läbikaalumist.

Mais, mil jõustus eelmine jäätmeseaduse muudatus, registreeris politsei vanametalli kokkuostupunktidesse korraldatud reididel 43 metallivargust vähem kui aasta varem — vastavalt 177 ja 220.

Ka oli metallivargustega aasta esimese viie kuuga põhjustatud otsene rahaline kahju üle veerandi miljoni võrra väiksem kui möödunud aasta samal perioodil, nentis Tabur.

Elektrijuhtmete kokkuostu piiramise tingisid aastast aastasse kasvavad metallivargused Eestis.