Helme väidab, et õiguskomisjoni protokolli on võltsitud ning kooseluseaduse rakendusaktide teist lugemist pole lõpetatuks loetud. Helme ähvardas eile, et esitab õiguskomisjoni esimehe Heljo Pikhofi vastu seoses sellega kuriteoteate.

Riigikogu kantselei teatas, et õiguskomisjon langetas 14. detsembril konsensuslikult kooseluseaduse rakendamise seaduse eelnõu (114 SE) puudutavad menetluslikud otsused.

Kantseleid teatel oli protokolli projekt komisjonile kättesaadav alates möödunud aasta 17. detsembrist. Keegi ei esitanud protokolli projekti suhtes märkusi, ettepanekuid ega proteste. Vastavalt õiguskomisjonis kokkulepitud sisemisele töökorraldusele kinnitatakse protokoll, kui selle sisu osas vastuväiteid ei ole.

Jaanuari alguses komisjoni esimees kinnitaski 14. detsembri komisjoni istungi protokolli muutmata kujul tavalises töökorras ja see muutus avalikkusele kättesaadavaks riigikogu koduleheküljel. Keegi ei ole seda dokumenti enne ega pärast allkirjastamist mingil viisil muutnud ja seega on protokolli võltsimine välistatud.

EKRE fraktsiooni juht Martin Helme on siiski veendunud, et protokoll ei kajasta selle koosoleku otsuseid nii, nagu koosolek oli. "See ei ole ainult mina, kes nii väidab, seda ütlevad ka komisjoni liikmed Külliki Kübarsepp, Toomas Vitsut ja Raivo Aeg," ütles Helme.

"Riigikogu kantselei jutt, et protokolli tekst saadeti laiali ja sinna oli võimalik oma ettepanekuid teha, on JOKK-jutt. Tekst saadeti laiali mõni päev enne jõule ja keegi seda viga loomulikult seal ei avastanud enne, kui tuldi jaanuaris kokku. Meie eesmärk on Heljo Pikhof õiguskomisjoni juhi kohalt tagandada, sest ta ei tule oma tööga toime," sõnas Helme.