Sisuline töö Toompeal ei saa alata enne, kui on paigas Riigikogu komisjonid ja valitud nende juhid. “Loodame, et komisjonide avaistungid toimuvad teisipäeval (täna — toim),” ütles Riigikogu kantselei asedirektor Anu Laido Eesti Päevalehele.

Venima jäänud võimuvahetuse tõttu kinnitas Riigikogu juhatus alles eile alaliste komisjonide koosseisud.

Juhul kui komisjonid jõuavad sel nädalal õigusaktide aruteludeni, tulevad esimesed eelnõud parlamendi suurde saali kõige varem aprilli lõpu-päevil, sest järgmine nädal on saadikutel istungitevaba.

Uue kodukorra järgi peavad kõik seadused enne vastuvõtmist läbima täiskogu ees vähemalt kolm lugemist, millele kulub kolm nädalat.

Laido sõnul võtab iga Riigikogu uue koosseisu töö käivitamine teatud aja. “Keegi pole venitanud. President ja peaminister ei kasutanud kumbki ära neile põhiseaduses antud tähtaegasid,” märkis Laido. “Praegu tehakse tööd fraktsioonides.”

Õigusloomele on end seni pühendanud opositsioonierakonnad, kes on üle andnud kümmekond eelnõu.

Res Publica liikme Külvar Mandi väitel põhjustas ajakao see, et 2. märtsil valitud riigikogu tuli tavapärasest kolm nädalat hiljem kokku. “Pärast seda on kõik protsessid kulgenud kiiresti,” sõnas Mand, kelle sõnul ei saa igavuse ega tööpuuduse üle kurta. “Oleme teinud fraktsioonis organisatsioonilist tööd ja tutvunud seaduseelnõudega,” lausus Mand.