„Põhiseaduskomisjon otsustas täna erakorralise sammuna liita menetluses olnud seadusega ka kohaliku omavalitsuse volikogu ja korralduse seaduse parandusettepanekud. Ettepanekute sisu on mitte võimaldada muuta ulatuslikult valmisreegleid vahetult enne valimisi Tallinnas, ütes eelnõu põhiseaduskomisjoni poolne ettekandja Urmas Reinsalu riigikogu pressiesindaja teatel.

"Samuti sätestatakse kohaliku omavalitsuse autonoomiast lähtudes seaduspärane võimalus tulevikus õiguspäraselt kaotada linnaosade valitsused Tallinnas. Seadusandja pädevuses on valimisreeglite kehtestamine ning kui mõni muu institutsioon soovib endale seadusandja arvelt haarata võimu ja tegutseda seadusega vastuolus, siis peab parlament kiirelt ja resoluutselt reageerima,“ selgitas Reinsalu.

Eelnõu sätestab samuti, et üle 300 000 elanikuga kohaliku omavalitsuse üksuses moodustab volikogu kaheksa valimisringkonda, määratledes täpsemalt ka valmisringkondade moodustamise Tallinnas. Eelnõu sätestab, et kui Tallinnas ei ole linnaosasid moodustatud, moodustatakse valimisringkonnad viimaste valimiste ajal kehtinud jaotuse järgi. Sellega on Tallinnas kaheksa valimisringkonda: Haabersti, Kesklinn, Kristiine, Lasnamäe, Mustamäe, Nõmme, Pirita ja Põhja-Tallinn.

Uue pealkirjaga soolise võrdõiguslikkuse seaduse, võrdse kohtlemise seaduse, Eesti Vabariigi töölepingu seaduse, kohaliku omavalitsuse korralduse seaduse ja kohaliku omavalitsuse volikogu valimise seaduse muutmise seaduse eelnõu on riigikogu täiskogu päevakorras teisel lugemisel homme ja kolmandal lugemisel kolmapäeval.