Keeleoskusnõuete seaduseelnõu päevakorrast välja jätmise poolt oli 39 riigikogu liiget, selle vastu hääletas 32.

Eelnõu juhtivkomisjoniks määratud põhiseaduskomisjon tegi eelmisel neljapäeval riigikogu juhatusele ettepaneku panna eelnõu järgmise nädala täiskogu istungi päevakorra projekti.

Isamaaliitlane Kadri Jäätma, mõõdukas Tõnu Kõiv ja reformierakondlane Paul-Eerik Rummo esitasid esmaspäeval ootamatult parlamendile kohaliku omavalitsuse volikogu ja riigikogu valimise seaduse muutmise eelnõu, mis kaotaks eesti keele suulise ja kirjaliku oskuse nõude volikogudesse või riigikokku kandideerimisel.

Peaminister Mart Laari initsiatiivil olid Isamaaliit, Reformierakond ja Mõõdukad saadikukandidaatide keeleoskusnõuete kaotamist varem arutanud ja kaalunud vastava seadusemuudatuse vajadust.

Isamaaliidu fraktsiooni esimees Tiit Sinissaar teatas aga eelmisel nädalal, et Isamaaliidu saadikutega ei olnud eelnõu esitamine kooskõlastatud.

Isamaaliidu fraktsiooni liige Vardo Rumessen tõi keelenõuete lihtustamise üheks põhjuseks, miks partei esimees ja peaminister Mart Laar peaks tagasi astuma. Esmaspäeval ei soostunud fraktsioon Rumesseni nõudmisega.

Opositsioonierakonnad Keskerakond ja Rahvaliit on teatanud, et ootavad ära Toomas Hendrik Ilvese ettekande.