Algatajate kinnitusel on eelnõu eesmärk tagada demokraatia põhimõtete senisest parem järgmine presidendi valijameeste väljaselgitamisel kohalikes omavalitsustes. Eelnõuga täiendatakse seadust selliselt, et suuremates omavalitsustes — mis saadavad valimiskogusse mitu valijameest — oleks tagatud opositsiooni proportsionaalne esindatus, vahendas riigikogu pressitalitus.

Selleks näeb eelnõu ette, et volikogus toimub esindaja või esindajate valimine ühes hääletusvoorus, kus igal volikogu liikmel on üks hääl. Valituks osutub enim hääli saanud kandidaat või suuremates omavalitsustes enim hääli saanud kandidaadid. Võrdse häältearvu korral heidetakse liisku.

Kehtiv presidendi valimise seadus ei reguleeri, kuidas toimub omavalitsuse esindajate valimine, mis annab suuremates omavalitsustes võimulolevale koalitsioonile võimaluse kehtestada selline valimissüsteem, et valituks osutuvad üksnes koalitsiooni esindajad.

Keskerakond on varem leidnud, et seadusemuudatuse peamine eesmärk on vähendada tema mõju kümne Tallinna linna valijamehe määramisel, ja seisab eelnõule vastu.

Eelnõu on riigikogu ees 14. oktoobril ja komisjon koguneb eelnevalt arutama eelnõule esitatud muudatusettepanekuid oma 11. oktoobri istungil.