"Kui ei toimu erakorralisi muudatusi Euroopa Liidu rahandussüsteemis, siis arutame seda teemat oma korralisel istungil sügisistungjärgu alguses," ütles rahanduskomisjoni esimees Sven Sester Delfile.

Ta lisas, et sügisel on riigikogus ees EFSF raamlepingust tulenevate garantiikohustuste üle otsustamine ja ESM asutamislepingu ratifitseerimine.

Tema sõnul on ettevalmistamisel ka teemaga kaudselt seonduvad õigusaktide eelnõud, mida juhtivkomisjonina hakkab menetlema rahanduskomisjon. Sester ei täpsustanud, mis eelnõud täpselt on ettevalmistamisel.

Sester ütles, et konkreetseid arupärimisi komisjon valitsusele Euroopa Liidu rahanduse olukorra kohta esitanud ei ole, küll aga toimub tema sõnul regulaarselt infovahetus rahandusministeeriumiga.

Ta lisas, et olulisemad teemad on arutlusel olnud Euroopa Liidu asjade komisjonis, kes omab riigikogus Euroopa Liidu asjadega tegelemises otsustavat ja koordineerivat rolli, andes seisukoha valitsuse esitatud Eesti positsioonidele.

„Sellesse komisjoni kuuluvad ka mitmed rahanduskomisjoni liikmed ning vajadusel võtab ELAK ka rahanduskomisjonist eraldi arvamusi konkreetsete teemade osas,“ ütles Sester.

Sester meenutas, et rahanduskomisjoni initsiatiivil toimus parlamendis mais riiklikult tähtsa küsimusena „Riigi rahanduspoliitika“ arutelu, kus esinesid ettekannetega rahandusminister, Eesti panga asepresident ja rahanduskomisjoni esimees.

Lisaks on rahanduskomisjoni ees eraldi ülevaateid käinud andmas nii rahandusministeerium kevadise rahandusprognoosiga, kui ka finantsinspektsiooni juht ja Eesti Panga president.

Ka riigikogu majanduskomisjoni liige Urve Palo möönis, et Euroopa võlakriisiga seonduv on oluline ja aktuaalne teema ning kindlasti võtab komisjon antud teema ette. Millal täpselt, pole hetkel veel kuupäevaliselt paika pandud.

„Selleks, et Eesti riik saaks endale täiendavaid kohustusi võtta, peab valitsus selleks riigikogult loa saama,“ selgitas Palo Delfile. „Seega majanduskomisjonis käsitleme seda teemat hiljemalt siis, kui valitsuselt peaks riigile täiendavate kohustuste võtmise ettepanek tulema.“