Haridusministeerium tegi riiklikule eksami- ja kvalifikatsioonikeskusele ning Integratsiooni Sihtasutusele ettepaneku viia läbi riigikeele kesktaseme eksamite põhjalik analüüs, sest riigikeele kesktaseme eksamite tulemused on olnud nõrgemad kui alg- ja kõrgtaseme eksamitel.

Mullu sooritas kesktaseme keeleeksami näiteks vaid 53 protsenti eksamil käinutest, teatas ETAle haridusministeeriumi pressinõunik Olav Kruus.

Haridusministeeriumisse on laekunud proteste kesktaseme eksami liiga kõrgete nõuete kohta. Samas vastab eesti keele kesktaseme test keeleseaduse ja riigilõivuseaduse muutmise seaduses sätestatud tasemekirjeldusele.

Kuna haridusministeerium soovib selgitada välja, kas protestid on põhjendatud ja kas tasemekirjelduses oleks vaja teha muutusi, siis peab ministeerium vajalikuks analüüsida eksamitulemusi.

Kruusi sõnul hakkaksid analüüsi korraldama riiklik eksami- ja kvalifikatsioonikeskus ning Integratsiooni Sihtasutus koos keeleekspertidega.

Alates 1999. aasta 1. juulist kehtib tasemeeksamite kord, mille järgi tehakse tasemeeksamit alg-, kesk- ja kõrgtasemele. Ennetasemeeksamite käivitumist töötas riikliku eksami- ja kvalifikatsioonikeskuse riigikeele osakond koostöös Euroopa Nõukogu ja Euroopa komisjoni ekspertidega välja vastavate tasemete standardtesti.

Eesti keele kesktaseme test põhineb tasemekirjeldusel. 1999. aasta 9. veebruaril Riigikogus vastu võetud keeleseaduse ja riigilõivuseaduse muudatused sätestavad, et kesktase on eesti keele suuline ja piiratud kirjalik oskus. Isik tuleb toime mitmekesistes keelekasutusolukordades, saab aru normaalse tempoga kõnest, mõistab raskusteta igapäevaelu kajastavate tekstide sisu ning suudab kirjutada oma tegevusvaldkonda puudutavaid tekste.

1999. aastal käivitunud tasemeeksamite statistika näitab, et kesktaseme eksam on algusest peale olnud madalama sooritusprotsendiga kui algtaseme eksam. 1999. aastal tegi kesktaseme eksamit 172 inimest, kellest 112 selle sooritas. Seega oli sooritusprotsent 65. Mullu käis eesti keele kesktaseme eksamil 1607 inimest, kellest 847 sooritas eksami, mis teeb sooritusprotsendiks 53.