"Riigikogu riigikaitsekomisjon on täna Afganistanis, Helmandi provintsis, Camp Bastioni sõjaväebaasis oma mõtetes ja soovides koos raskelt vigastada saanud kaitseväelase lähedaste ning lahingukaaslastega," vahendas riigikogu pressitalitus Afganistanis viibivate komisjoni liikmete avaldust.

"Tänane suurim oht Afganistanis on isevalmistatud lõhkekehad, mis vigastavad ja tapavad valimatult," nenditakse avalduses. "See on risk nii Eesti kaitseväelasele kui ka kohalikule külalapsele."

Riigikaitsekomisjoni liimete sõnul on meie missioonisõdurid viimase kahe kuuga avastanud ja teinud kahjutuks üle 60 isevalmistatud lõhkekeha.

"Kuid kaotuste ees ei saa silmi kinni pigistada," märgitakse avalduses. "Kaks raskelt haavatut kahel viimasel nädalal on karm reaalsus."

Üks NATO operatsioonil osalev Eesti kaitseväelane sai täna isevalmistatud lõhkekeha plahvatuses raskelt vigastada. Haavatud sõdur sai Eesti parameedikutelt esmaabi, ta toimetati helikopteril Camp Bastioni sõjaväebaasi kolmanda taseme välihaiglasse, kus teda opereeriti.

Hetkel annavad arstid endast parima, et kriitiline seisund stabiliseerida ning võimaldada haavatu kiire transport Ühendkuningriiki.

24. jaanuaril ründasid Afganistani valitsusvastased mässulised Helmandi provintsis Nad-e-Ali piirkonnas jalgsi patrullivaid Eesti sõdureid ning üks NATO operatsioonil osalev kaitseväelane sai isevalmistatud lõhkekeha plahvatuses raskelt vigastada.  

Riigikogu riigikaitsekomisjoni nädalasel töövisiidil Afganistanis viibivad komisjoni esimees Mati Raidma ja aseesimees Aivar Riisalu ning komisjoni liikmed Marianne Mikko, Lauri Laasi ja Ülo Tulik.