„Meie eesmärk 23. aprilli nimetamisega lipupäevaks on panna alus uuele traditsioonile, mis toetab veteranide tunnustamist ühiskonnas,“ ütles riigikogu teatel riigikaitsekomisjoni esimees Mati Raidma.

Raidma annab eelnõu riigikogu juhatusele üle homse täiskogu istungi alguses. Riigikogu juhatus otsustab eelnõu menetlusse võtmise ja määrab eelnõule juhtivkomisjoni.

Eelnõu seletuskirjas seisab, et veteranipäeva peetakse tänavu teist korda ja taotletav lähenemine on pigem inimese- kui vormikeskne. Oluline on inimeste ja nende lähedaste tunnustamine. Raidma sõnul tuleb seejuures mõelda sel päeval laiemalt, lisaks missioonisõduritele on erinevates maailma kriisikolletes Eesti lippu kõrgel hoidnud ju ka meie politseinikud, päästjad, demineerijad ning teiste ametkondade esindajad. See lipupäev oleks austuseks neile kõigile.

„Inimesed, kellelt oodatakse valmisolekut anda Eesti julgeolekupoliitika elluviimise nimel suurim võimalik ohver, vajavad igal ajahetkel ennekõike ühiskonnalt kinnitust, et nende panus on hädavajalik, oodatud, tunnustatud ja kõrgelt hinnatud,“ seisab riigikaitsekomisjoni algatatud eelnõu seletuskirjas.