“Rahandusministrina ma ei mõista, kuidas on üldse tekkinud olukord, kus näiteks haiglatele mõne äärmiselt olulise aparaadi ostmine sõltub asjasse mittepuutuva riigiettevõtte juhtkonna otsusest,” ütles Palts teisipäeval BNS-ile.

Ta lisas, et riik teenib riigifirmade tegevuse pealt dividende, mis laekuvad eelarvesse ja sealtkaudu edasi riigile oluliste kulutuste, sealhulgas sotsiaalsfääri rahastamiseks.

“Kui riigiettevõte annab ühele haiglale raha ja teisele ei anna, siis kuidas tehakse valik,” küsis Palts. “Ma usun, et sotsiaalministeeriumi juhid oskavad neid otsuseid paremini langetada. Sadama juhid ju ei otsusta, keda opereerida ja keda mitte.”

Ajaleht Postimees avaldas teisipäeval Tallinna lastehaigla juhatuse esimehe Merike Martinsoni hinnangu Paltsi soovile keelata vähemalt 50-protsendilise riigiosalusega äriühingutel sponsorraha jagada. “See oleks meile väga suur kaotus,” ütles Martinson väljavaate kohta, et lastehaigla pikaajaline sponsorlussuhe riikliku Lennuliiklusteeninduse AS-iga võib katkeda. “Miks ei võiks edukad riigifirmad toetada hädas olevat tervishoidu?”

Majandus- ja kommunikatsiooniminister Meelis Atonen ütles teisipäeval valitsuse pressikonverentsil, et Paltsi kava sponsorlust piirata on põhimõtteliselt õige, kuid esialgu veel toores ning vajab põhjalikumat ülevaatamist.

“Mulle näib, et rahandusministeerium on õigel teel, sest mingi kord tuleb kehtestada, kuid ma pole seda meelt, et riigifirmad ei tohiks üldse sponsoreerida,” leidis Atonen.