“Asutustele ja isikutele, kes soovivad teha riigieelarvesse mittesihtotstarbelisi annetusi, on avatud selleks otstarbeks eraldi viitenumbriga e-riigikassa tulukonto ning juhul kui annetuse tegija soovib mingil põhjusel oma raha tagasi saada, peab ta seda tegema kolme kuu jooksul makse teostamisest arvates,” vahendavad ERR Uudised eelnõu.

Samasisulise ettepaneku tegi rahandusminister Jürgen Ligile reedel Klassikaraadio eetris ajalehe Sirp peatoimetaja Kaarel Tarand.

“Võtame näiteks mind: mina maksaksin hea meelega rohkem tulumaksu riigile, kui ma praegu saan maksta,” rääkis Tarand. “Mul ei ole võimalik vabatahtlikku lisa kuskile anda, riigil ei ole sellist kontot, kuhu inimesed saaksid vabatahtlikult maksta rohkem, kui maksumäär ette näeb.”

Minister Ligi soovitas Tarandil seepeale tarbida rohkem aktsiisikaupu, näiteks viina, sest ka see toob riigile lisatulusid.

Rahandusministeeriumi pressiesindaja Piret Seeman kinnitas ERR-i uudisteportaalile, et Tarandi ettepaneku ja eelnõu esitamise vahel pole otsest seost, kuna riigikassa annetustekonto avamise vajadus tuleneb riigieelarve baasseadusest ja eelnõu oli koostatud juba märksa varem.

Ministeerium: eelistada tasub muid võimalusi

Rahandusministeerium soovitab jätkuvalt raha annetamiseks valida pigem südamelähedane heategevus. Nii näeb inimene kõige paremini, mida konkreetset on tema annetatud raha eest tehtud ja kuidas seda kasutatud.

Kui inimene soovib aga pigem riiki aidata, on selleks kõigile osapooltele parim variant näiteks osta midagi endale vajalikku. Sel moel võidavad kõik — inimesel endal olemas talle vajalik asi, panus on antud ka majanduse elavdamisse ning riik saab ostu pealt omakorda maksutulu, teatas rahandusministeeriumi pressiesindaja.

Arveldusarve tegemise ettepanek eelnõusse on pigem n-ö viimaseks valikuks, kui tõesti inimene soovib pigem riigile otse raha üle kanda. Riigieelarve baasseaduse järgi peab olema seadusega reguleerimata tulude laekumise kord sätestatud riigieelarve kassalise teenindamise eeskirjas, mistõttu selline võimalus sinna sisse ka viiakse.

Nii riigile kui inimesele endale oleks aga kasulikum panustada muul moel.

Eelnõu eesmärk on siiski laiem — näiteks sätestataks automaatne kord, mille alusel tagastatakse hiljemalt 60 päeva jooksul riigikassasse saabunud maksed, mille sihtpunkti pole võimalik kindlalt tuvastada. Samuti tekiks riigiasutustel kohustus oma kontosid vähemalt korra päevas kontrollida, praeguse korra järgi on kohus seda teha n-ö jooksvalt.