Internetis on nähtav riigikantselei ametnike veebruarikuine arvutikirjavahetus, milles visatakse üksteise kulul kohati seksuaalset nalja. Kirjavahetuse avalikustas neljapäeval Eesti Ekspress.

Valitsuse infonõunik Priit Põiklik ütles neljapäeval, et tegemist ei ole kahe ametniku omavahelise kirjavahetusega, vaid listiga, mis on loodud omavahel tihedalt suhtlevate riigikantselei töötajate mitteametlikuks suhtluseks.

“See, et list on avalik, on teadlik infopoliitika,” kinnitas Põiklik BNS-ile.

“Tol hetkel, kui me seda kirjutasime, ei teadnud me, et see on internetis kõigile nähtav,” ütles valitsuse endine infonõunik Külli Koit neljapäeval BNS-ile. Praegu töötab Koit Riigi Teataja kirjastuse asedirektorina.

“Kas naised mäletate kesköist striptiisiprogrammi Hiiumaa tähistaeva all. Showgroup Mister Põiklik tegi südantlõhestavaid liigutusi koon kuu poole püsti,” kirjutas Koit selle aasta veebruaris riigikantselei vestluslistis internetis. “Eesmärk jäi aga täitmata, vapper naistelemmik ei saanud p…okunni tiitlit. Põhjus oli aga üsna lihtne, sest tema alus(seks)pesu ei olnud ammu enam pesupulbrit näinud ja helekollane püksiesine või oli see kuma kuupaistest, on kõike muud kui seksikas.”

Külli Koit kinnitas neljapäeval, et tegemist oli sõbraliku naljaga, mis puudutas mullu suvel Hiiumaal olnud suvepäevadel toimunud tantsuõhtut, kus mõned olid särgid maha visanud.

“See mida Koit kirjutab ei vasta muidugi tõele, esiteks on Koit tugevalt kanapime, et mitte öelda värvipime ja teiseks polnud teda sellel striptiisishowl kohalgi, magas ammu kuski põõsas…,” vastas vestluslistis valitsuse pressinõunik Priit Põiklik.

“Mis see Koidu-mutt siin pläriseb. Südamest ja…. Aha või kaotas ise pea??. No kas tal on see üldse kunagi olnud??? Ma loodan, et ta läheb sellele järele ja jääbki. Saab ükskord rahulikult tööd teha. Muidu istub siin minu toas nagu peata kana. Või pigem peata praekalkun. Ja kes pakuks retsepti, kuidas vabaneda pesupulbrihaisust? Saatke see siis otse proua Loide-Reisnerile (istungiosakonna konsultant — BNS),” kirjutas Põiklik internetis avalikult nähtavas kirjavahetuses.

Valitsuse pressibüroo töötajate omavahelisele, ent avalikult nähtavale kirjavahetusele juhtisid riigikantselei vestluslistis tähelepanu rahvastikuministri nõunik Eduard Odinets ja avaliku halduse büroo nõunik Juhani Lemmik.

26. juunil kirjutas Odinets: “Oma üllatuseks avastasin, et meie /uisutajate/ kirjavahetus on netis kõigile avalik.”

“Kallid kolleegid! Teie hulgas on üsna väljapaistvate vaimuannete ja huumorimeelega isendeid, aga lubage küsida, et kas te olete ära unustatud, et meil on praegu haldusreform käimas ja see eeldab igalt ametnikult olulist pingutust oma töösoorituse parandamiseks (kusjuures mõned teist võivad selle-eest ka präänikut saada),” kirjutas vestluslistis Juhani Lemmik. “Seega on kõhedust tekitav, et te mitme mega jagu meile postkasti toimetate väheolulistel teemadel.”

Valitsuse pressinõunik Priit Põiklik ütles neljapäeval BNS-ile, et ametnikud võivad puhkepauside ajal omavahel nalja visata.

“Meie töökeskkond ja töömeeleolu on selline, et üürikestel puhkepausidel suudame nalja visata,” rääkis Põiklik. “Me oleme teadlikud, et meie sisemine kirjavahetus on idee kohaselt avalik, me ei aimanud, et selle vastu nii suur huvi tekib,” lisas ta.

Priit Põiklik ja Külli Koit kinnitasid neljapäeval, et nende omavahelised suhted on suurepärased ja avalikuks tulnud kirjavahetuses olnud sõnastus oli vaid teineteist hästi tundvate inimeste omavaheline aasimine.

“Me hoiame oma oskustega teineteise üle nalja visata sageli üleval kogu riigikantselei töötajate meeleolu,” kinnitas Põiklik BNS-ile. “See on minu arvates suhtekorraldaja üks olulisi oskusi. Riigiametnik ei peaks olema pidevalt musta ülikonda kandev hall kuju.”

Eesti Ekspress avaldas internetis nähtava kirjavahetuse huumorirubriigis “Kranaat”.

Eesti Ekspressi toimetaja Tarmo Vahter ütles BNS-ile, et tegemist oli selgelt “kranaadiliku” juhtumiga, seepärast ei avaldanud nädalaleht seda uudistekülgedel.