Muudatused hakkavad puudutavama regionaalhalduse ja -arengu, ruumilise planeerimise ning konkurentsijärelevalve valdkondi.

„Toetame kompetentside põimimisega kohaliku halduse ja riigireformi kui üht valitsusliidu prioriteeti, et pakkuda kvaliteetsemaid teenuseid ning kasvatada piirkondade konkurentsivõimet,“ ütles riigihalduse minister Arto Aas. “Muudatused aitavad valdkondi terviklikumalt juhtida, vastutust selgemalt jaotada ning edendada asutuste koostööd.“

Rahandusministeeriumi pressiteate järgi kujundatakse põllumajandusministeerium ümber maaeluministeeriumiks ning alates 2016. aasta jaanuarist annab siseministeerium maaeluministeeriumile üle kohalikule initsiatiivile toetuvate regionaalsete programmide juhtimise. Nendeks on Setumaa arenguprogramm, Peipsiveere programm ning Võrumaa ja Mulgimaa arendustoetused.

Samuti sesiab pressiteates, et 2015. aasta 1. septembriks viiakse regionaalhalduse, -arengu ja ruumilise planeerimise valdkond siseministeeriumist üle rahandusministeeriumi vastutusalasse. Majandus- ja kommunikatsiooniministeeriumist viiakse konkurentsijärelevalve poliitika kujundamine ja konkurentsiamet ülesannete sõltumatu täitmise suurendamiseks justiitsministeeriumisse.

Ettepanekud muudatusteks töötasid välja töörühmad, kes järgisid koalitsioonileppe valdkondlike poliitikate suundi ning kavandatava riigi- ja kohaliku halduse reformi kui ühe valitsusliidu prioriteedi eesmärke.

Seoses ümberkorraldustega ministeeriumite valitsemisalades muudetakse vabariigi valitsuse seadust ja lisaks mitmeid teisi seadusi.

Üksikasjalikult saab muudatustega tutvuda eelnõude infosüsteemis.