Kindralleitnant Riho Terras rõhutas oma sõnavõtus tarvidust tagada kollektiivse kaitse ning heidutuse meetmed reaalse sõjalise jõuga, mis hõlmab endas nii alliansi kohalolekut idatiiva riikides kui kiiret ja pädevat reageerimisvõimet võimalike ohtude korral. "Selleks, et NATO saaks kõneleda jõupositsioonilt tuleb see jõud ka toimivaks ning nähtavaks kujundada. Eesti ootab Varssavi tippkohtumiselt otsuseid, mis heidutuse edasist tugevdamist kinnitaksid," ütles Terras kaitseväe peastaabi teatel.

Lisaks toonitas kaitseväe juhataja vajadust arendada NATO küberkaitsevõimekust. "Küberkaitse kui sõjaline valdkond peab olema tagatud nii doktriinide, väljaõppevõimaluste ning asjakohaste juhtimismehhanismidega," ütles kindralleitnant Terras.

NATO riikide kaitseväe juhatajad arutasid Afganistanis käimasoleva toetusmissiooni "Resolute Support" viimaseid arenguid ning perspektiive ning kohtusid Vahemere dialoogi raames alliansiga koostööd tegevate riikide relvajõudude juhtidega.

Sõjaline komitee kuulas täna ära NATO peasekretäri Jens Stoltenbergi hinnangud hetkeolukorrale ning arutas suvel toimuva Varssavi tippkohtumise tagamaid. Peasekretäri sõnul tuleb alliansil kõneleda oma vastastega jõupositsioonilt, sest see on ainus võimalik viis oma tugevust ning otsustavust demonstreerida.

NATO sõjaline komitee on NATO kõrgeim sõjaline juhtorgan, kuhu kuuluvad kõikide liikmesriikide kaitseväe juhatajad. Komitee ülesanne on NATO sõjalise poliitika ja strateegia väljatöötamise juhtimine, suuniste andmine NATO strateegilistele väejuhatustele ning poliitiliste juhtstruktuuride nõustamine sõjalistes küsimustes.