„Mina olen IRLi liige ja minu seisukoht on, et leinapäevale sellised üritused ei sobi,” tunnistas Ridala vallavanem Toomas Schmidt Lääne Elule.

Muusikafestival peaks tulema Kiltsi lennuväljal 13. ja 14. juunil, millest viimane on juuniküüditamise aastapäev ehk riiklik leinapäev.

Festivali Airport Jam reklaam ja piletimüük algas juba 3. aprillil, kuigi seks ajaks polnud Ridala vald ürituse toimumiseks veel ametlikku luba andnud.

Ridala vallavolikogu esimehe Olev Peetrise sõnul arutas küsimust volikogu eestseisus ning ühel meelel leiti, et üritust leinapäeval pidada ei tohi.

„Kui peres on lein, siis pulmi või sünnipäevapidu ei peeta. Sama lugu on ka leinapäevaga,” ütles Peetris. „Kui tahavad pidu pidada, muutku toimumise päeva.”

Peetrise sõnul võiksid noored enne peo planeerimist kalendrisse vaadata või tegelikult peaks leinapäev niigi teada olema. „Isamaaline kasvatus jätab ikka soovida, seepärast otsustasime kindlalt, et meie oma nõusolekut ei anna,” sõnas ta.

Oma loa olid 9. aprilli seisuga andnud festivali toimumiseks nii päästeteenistus, politsei, teedevalitsus kui ka territooriumi valdaja Kaitseliit.