RIA-Novosti kirjutas, et ÜRO peasekretäri asetäitja Mark Malloch Brown ütles Moskvas ÜRO arenguprogrammi (UNDP) raporti tutvustusel, et Eestis, Venemaal ja Ukrainas on HIV-positiivne iga sajas täiskasvanud elanik.

Vene agentuuri andmetel lisas Brown, et neis kolmes riigis on HI-viiruse leviku kasvutempo üks kõrgemaid maailmas.

Seda, et Brown tõi HI-viiruse leviku suhtes negatiivseks näiteks Balti riike ja Eestit, mainis teisipäeval ka mitu teist maailma uudisteagentuuri, nagu AFP ja Reuters.

Agentuurid kirjutasid, et 28 riiki hõlmanud uurimuses toodi välja, et Venemaal, Ukrainas ja Balti riikides on HIV-nakkuste arvu kasv üks kiiremaid maailmas ning iga sajas täiskasvanud inimene, kes jalutab mõne Ida-Euroopa või SRÜ linna tänavail, on aidsi põhjustava HI-viiruse kandja.

Teised agentuurid ei maininud aga, et Brown oleks öelnud, nagu oleks Eestis HIV-positiivne iga sajas täiskasvanud elanik.

Ka ametlike andmete järgi ei kanna iga sajas täiskasvanu Eestis HI-viirust.

“15-aastaste ja vanemate hulgas on Eestis ametliku statistika järgi iga tuhande inimese kohta 3,2 HIV-positiivset. See teeb saja inimese kohta 0,3 nakatanut,” ütles BNS-ile tervise arengu instituudi HI-viiruse spetsialist Liilia Lõhmus.

Eesti ametliku statistika kohaselt on 17. veebruari seisuga Eestis registreeritud aastate jooksul 3792 HIV-positiivset.

Sotsiaalministeeriumi avalike suhete osakond tegi Venemaa agentuurile märkuse ning palus neil andmeid kontrollida.

Moskvas esitletud ÜRO värske raporti järgi ohustavad HI-viirus ja aids arengut Ida-Euroopas ja eriti Venemaal ning vaid väike osa neist, kes ravi vajaksid, ka saavad seda.

Raportis esitatud stsenaariumi järgi võib aastaks 2020 olla Venemaal 5,4-14,5 miljonit HIV-positiivset, kirjutas AFP. Sotsiaalministeerium tõdes, et Eestisse pole raport veel jõudnud.

Eesti suuri näitajaid HI-viiruse leviku osas on esile toodud ka näiteks ÜRO lastefondi UNICEF varasemates uuringutes.