Täna teist korda elus Mistrali raketiga lennukit tabanud vanemlaskur kapral Christian Sibul teenis aega õhutõrjepataljonis aastatel 2010-2011 ning kui pool aastat tagasi tuli kutse reservõppekogunemistele, ei tekkinud tal ühtegi kõhklust, teatas kaitseväe peastaap.

"Ma teadsin, et mind ootavad põnevad nädalad," selgitas Sibul ja lisas, et raketi laskmistele lubati õppekogunemisele tulnud seitsmest meeskonnast vaid neli parimat.

Kapral Sibula sõnul ootavad kõik reservõppekogunemisele tulnud kamraadid pikisilmi osalemist suurõppusel Kevadtorm, kus nad liituvad vastutegevust korraldava Scoutspataljoniga.

"Me anname endast parima, et pidada elukutseliste sõduritega sammu ning et praegustel ajateenijatel oleks seiklusrikas Kevadtorm," lubas ta.

Reservõhutõrjujate pataljoni ülema kolonelleitnant Mati Tikerpuu jaoks on tegemist seitsmenda õppekogunemisega, millega ta on otseselt tegelenud: "Sõjaajal on nad minu mehed ning laskmistel sain kinnitust, et nende peale saab kindel olla."

Kolonelleitnant Tikerpuu hinnangul said laskmistel osalenud meeskonnad hindeks "väga hea". "Mehed said väga hästi hakkama. Kõik tegutsesid rahulikult ja kindlalt ega kaotanud närvi."

Õhusihtmärgid panid laskmisteks välja Belgia õhutõrjujad, kes osalevad Kevadtormil juba mitmendat korda. Samuti osaleb õppusel Belgiast õhutõrje raketirühm meie õhutõrjepataljoni koosseisus.

Õhutõrje ülesandeks on vastase õhuründevahendite - lennukite, kopterite ja mehitamata lennuvahendite - tõrjumine ja hävitamine. Kaitseväe õhutõrje täidab oma ülesannet maapeal paiknevate relvasüsteemide abil, milleks on raketid ja kahurid. Lisaks edastatakse radarite abil ülevaadet õhuruumi kohta.

Õhutõrjesüsteem koosneb eelhoiatust pakkuvatest radaritest ja tulejuhtimiskeskusest ning tuleüksustest, milleks on kas õhutõrjekahur ZU 23-2 või raketisüsteem Mistral. Õhutõrjepataljonil kasutusel olevad eelhoiatus- ning tulejuhtimissüsteemid on valmistatud Rootsi firmas Saab AB ning Mistral raketiseadmed Prantsusmaal asuvas ettevõttes MBDA France. Kaitseväe relvastus täienes õhutõrjeraketisüsteemiga Mistral 2009. aastal ja selle käsitsemist on ajateenijatele õpetatud neljal viimasel aastal.