Res Publica tänane armetu seis on populismi, usuga manipuleerimise ja ühiskonna tegelike probleemide ignoreerimise tulemus, nendib Ruutsoo Postimehe arvamusveerus. „Res Publica äraostmatute strateegide suunamuutus on katse võtta nišši, mis täitmata. Solvumisel reformerite peale on teisejärguline roll.”

Keskerakonna silmaheitmine oli riskantne. „Partei kaotab kõik, ka viimase usutavuse ja pahandab kõiki alandades väljapressimisega reformereid, suutmatusega Savisaart ja kogu palaganiga valijaid.”

Väliselt on peale Res Publica langemist nii, nagu oli enne. „Res Publica kokkuriisutud hääled lähevad ümberjagamisele — reformerid ja isamaalased saavad midagi. Nende eesmärk Res Publica elimineerida on saavutatud. Keskerakond näitas vintskust, opositsioonis Savisaar on võitlejana ikkagi ohtlik.”

Res Publicast kord innustunult valimiskaste piiranud noored jäävad eemale.” ETV, kes 2002 valimistel avalikult erapooliku sekkumisega valimistesse meile praeguse valitsuse kujundas, on kohalike valimiste suunamisel jõuetu. Tallinna venekeelse valija arvamuse kujundavad vääramatult Venemaa TV-kanalid, kes teavad, kuidas kellestki rääkida,” nendib Ruutsoo.

Kohalike valimiste pinged on sissejuhatus tõelisele löömale. „Vajadus „nihutada” poliitika sotsiaalsemasse suunda, mida Res Publica ellu kutsunud oligarhid edasi lükkasid, muutub üha ilmsemaks. Valimiseelse aasta eelarve koostamine tulumaksu vähendades tähendab valitsusparteidele valimiskaotust. Valitsusse, mille nurgakiviks on reformipartei, trügib vaid enesetapja.”