“Uued ideed tekivad informeeritud ja uuele avatud inimeste koostöös. Me ei pea kopeerima lahendusi naabritelt, vaid võime riskida oma lahenduste loomise ja katsetamisega. See on väikese Eesti konkurentsieelis,” seisab manifestis.

“Riigi kohustus on läbi haridussüsteemi, ettevõtluse toetusstruktuuride ja üleüldise suhtumise toetada ideede jõudmist peast paberile, ja paberilt rakendusse. Riik peab aitama ideeomanikul ka riske maandada,” leiavad Res Publica noored.

Manifest sõnastab konkreetsed tegevused ja eesmärgid 2005. aastaks haridus-, majandus-, kodakondsus- ning julgeolekupoliitika vallas.

Näiteks peavad noores respublikaanid oluliseks avaliku sektori töö efektiivsemaks muutmist, mis annab võimaluse riigiametnike hulga vähendamiseks ja osade avaliku sektori funktsioonide üle andmiseks kolmandale sektorile.

Samuti on nende hinnangul vajalik näiteks riigiametites e-arvete kasutuselevõtt. “Lubamatult pikk on täna erinevate lubade, planeeringute ja taotluste menetlemise protsess, mille käigus ametnikud unustavad, keda ja kelle raha eest nad õieti teenindavad,” leiab Res Publica Juventus.

Lisaks peaks Eesti suurendama oluliselt ettevõtjate arvu, kuna praegu on see tuhande elaniku kohta üks madalamaid Euroopas. “See on selge märk vähesest ettevõtlusharidusest, ebapiisavast riskivõtmise julgusest, ettevõtluse alustamisega seotud õiguslike ja menetluslike protseduuride keerukusest ja aeganõudvusest ja riigi lõdvast suhtumisest ühiskonnas lisaväärtuse tootjate suhtes,” seisab manifestis.

Ettevõtjate kõrval vajab Eesti nende hinnangul ka ettevalmistatud poliitikuid. Seetõttu on Juventusel kavas teha ettepanekud ühiskonnaõpetuse ainekava muutmiseks.

Vastu võetud manifestiga peab Juventus oluliseks aidata kaasa ka kodanikuühiskonna arengule. Juventus valis oma laupäevasel üldkogul uueks esimeheks Kristjan Vanaselja.