Postimees kirjutab, et vastava eelnõu esitab teisipäeval valitsuse nõupidamisel justiitsminister Ken-Marti Vaher.

Eelnõu kohaselt on abiminister poliitiline figuur, kelle nimetab ministri ettepanekul ametisse valitsusjuht ja kes lahkub ametist koos oma ministriga.

Aseminister saaks eelnõu järgi sama suurt kuupalka nagu näiteks kantsler või maavanem ehk 12.500 krooni. Samas annab seadus laiad võimalused teenistust suurendada.

Res Publicasse kuuluv Vaher väitis, et abiministri koht ei tekita mingit segadust nagu paljud oponendid arvavad. “Vastupidi, nii lahendame me ametkonna sundpolitiseerimise küsimuse ja eristame selgelt poliitametnikud karjääriametnikest,” sõnas Vaher.

Reformierakonda kuuluv kultuuriminister Urmas Paet tunnistas Postimehele, et pole kindal abiministri koha vajalikkuses. Rahvaliitlasest põllumajandusminister Tiit Tammsaar leidis, et sellist kohta oleks vaja, kuna üksinda ei jõua minister juba puhtfüüsiliselt kõikidesse probleemidesse süveneda.

Riigikogu Res Publica fraktsiooni esimees Taavi Veskimägi kinnitas, et kui mõni minister leiab, et ei vaja endale abiministrit, ei hakka keegi talle seda peale suruma.