Sekretäri kinnitusel ei kirjutanud aga poliitikud enne ärasõitu isegi puhkuseavaldust, kirjutab SL Õhtuleht.

Kuuks ajaks väidetavalt Uus-Meremaale puhkama sõitnud ja riigikogulase 30 000- kroonise palga tiksuma jätnud Reet Roos sõitis pärast SL Õhtulehe huvi tundmist Eestisse tagasi. Tööle asub ta siiski esmaspäevast.

Res Publica pressiesindaja Riina Vändre põhjendab esialgu Roosi ja tema parteikaaslase, töö ajast Saksamaal kontserdireisil käinud Sisaski eemalviibimist sellega, et puhkuse vormistamine jäänud toppama parteifraktsiooni sekretariaadi juhataja töölt lahkumise pärast. Uuel aastal ametisse asunud uus sekretär aga ei teadnud rahvasaadikute puhkusesoovist midagi ning jättis nende töölt puudumise vormistamata.

“Reet soovis vormistada palgata puhkuse ja selle soovi fraktsiooni sekretariaadile ka edastas. Segaduse ja kiirustamise tõttu jäi tal puhkus aga ametlikult vormistamata. Reedal on sellest väga kahju ja puhatud aja eest ta palka välja võtta ei soovi, vaid annetab selle Põhja-Tallinna naistevarjupaigale,” lausub Vändre.

Sekretariaadi juhataja ameti maha pannud Tiina Oraste end reisiskandaalis süüdi ei tunne. “Praegu on hea seda minu kaela veeretada,” teatab ta. “Minul aga polnud õigust neile puhkust vormistada. Ja pealegi ei saa sekretär ega ka sekretariaadi juhataja riigikoguliikme eest puhkusetaotlust ära teha. Need tuleb ikka riigikoguliikmel endal kirjutada, nii nagu mis tahes avaldus, kus peab olema ka allkiri.”

Oraste möönab siiski, et teadis, et Roosil ja Sisaskil on plaanis töötegemise asemel reisile minna. “Et palgata puhkust võtta, oli ka jutuks. Ent korra kohaselt tuleb fraktsiooni juhatuselt kooskõlastus saada ning puhkusetaotluse viseerib fraktsiooni juhatuse esimees. /-/Mina ega ka keegi teine ei saa riigikoguliikme eest avaldusi kirjutada.”

Ka Res Publica pressiesindaja Riina Vändre tunnistas hiljem, et sekretäri ei saa dokumentide vormistamata jätmise pärast ei Roosi ega Sisaski tööluusi põhjustamises süüdistada — poliitikud jätsid tõepoolest puhkuseavalduse ise kirjutamata.