Reformierakonna fraktsiooni liikme Jürgen Ligi sõnul oli Repsi Marimaa-avalduse puhul tegemist piireületava siirdega harjumuspärasest „rõhututele” suunatud parteipropagandast.

„Riigitegelase loomulik hoiak pidanuks olema kindel: Eestile läheb väga korda sugulasrahva saatus ning teevad muret (välisministeeriumi memodeski käepäraselt kirjeldatud) tendentsid haridus-, kultuuri- ja poliitilises elus. Lähenevad valimised ei saa olla põhjus nende õnnetute esinemiste mahavaikimiseks ega opositsioonile umbusaldusavalduse mitteesitamiseks,” kirjutab Ligi Postimehe arvamusveerul.

Teisalt nendib Ligi aga: „Sama loogiline kui opositsiooni, on ka koalitsiooni käitumine. Öeldut tagasi võtta ei saa. Kuid kui eksinu viga tunnistab, ei nori partneritega tüli ega vaidlusta kehtivaid kokkuleppeid partneri põhiliste valimislubaduste suhtes, nagu juhtus eelmises valitsuses, pole opositsiooni umbusaldusavaldus meetod partneritevaheliste erimeelsuste klaarimiseks.”

Umbusaldusega teema ei ammendu, vaid probleemid võivad veel teravneda, hoiatab Ligi. „Ministri haldusala kurvemaid juhtumisi oli hiljutine direktorivahetus Kohtla-Järve ainsas eesti koolis eestimeelsest venekeelseks ja punaminevikuliseks.”

“Kas tegemist võib olla provokatsiooniga?” pärib Ligi. „Sest need meeleolud kanaliseerivad regiooni valija veel kindlamalt Keskerakonna ja vene parteide selja taha. /-/ Lisaks liiguvad noodid, justkui loobuks riik eestikeelsele gümnaasiumile üleminekust 2007. aastast. Ja Edgar Savisaar teatab venekeelsetes uudistes, et kogu skandaalike olla välja mõeldud eesti valija võitmiseks.”

Kolm riigikogu opositsioonierakonda Res Publica, Isamaaliit ja Sotsiaaldemokraatlik Erakond esitasid esmaspäeval Andrus Ansipile ettepaneku haridusminister ametist tagandada, vastasel korral esitatakse kolmapäeval Repsile riigikogus umbusaldusavaldus.

Res Publica fraktsioon on riigikogus suurim, sinna kuulub 26 rahvasaadikut. SDE ja IML fraktsioonid aga on ühed väiksemad, kuhu kuuluvad vastavalt kuus ja seitse saadikut.

Umbusaldusavalduse korda minemiseks on vaja 51 rahvasaadiku häält. Reformierakonda kuulub 19 saadikut.

Peaminister Andrus Ansipi sõnul on haridusminister Mailis Repsi sõnavõtte Venemaal kurjalt ära kasutatud, pealegi ei tule ministri vahetamine järgmise aasta eelarve arutamise ajal kõne allagi.