Ettepaneku uurida infoleket tegi kapole riigikogu julgeolekuasutuste järelevalve erikomisjoni keskerakondlasest liige Ain Seppik.

“Erilist muret teeb mulle jätkuv olukord välisministeeriumis, kus on teatavasti olnud ka varem tõsiseid probleeme konfidentsiaalse ja salajase informatsiooni hoidmisega,” märgib Seppik.

Seppiku sõnul on viimaseks näiteks Eesti Moskva saatkonna välisministeeriumile mõeldud ettekande jõudmine adressaadi asemel nädalalehe Eesti Ekspress värskesse numbrisse.

Seoses sellega palub Seppik kaitsepolitseil kontrollida, milline on praegune välisministeeriumis olukord riigisaladuse kaitsega ning kuidas on karistatud eelmiste rikkumiste eest süüdiolevaid ametiisikuid. Samuti soovib Seppik teada, milliste dokumentide kategooriasse kuuluvad välisriikides asuvate saatkondade ettekanded ning milline on nende dokumentide käitlemise kord.

Seppikut huvitab ka, kuidas võivad mainitud ettekanded jõuda ajakirjandusse ning kuidas ja kelle otsusel jõudis ettekanne ajalehte.

Seppiku mure põhjuseks on Eesti Ekspressis avaldatud artikkel, mille kohaselt haridus- ja teadusminister Mailis Reps tundis oma skandaalsel Mari-reisil muret vene haritlaste raske olukorra pärast Eestis. “Vene haritlastel on Eestis raske olukord, neil pole võimalik saada emakeelset kõrgharidust ning nad on sunnitud lahkuma,” öelnud Reps.

Res Publica liige Mihhail Lotman peab Keskerakonna reaktsiooni kahetsusväärseks. „Selle asemel, et kommenteerida dokumendi sisu, otsib Keskerakonna üks juhtfiguure, Ain Seppik süüdlasi hoopis välisministeeriumis, kes ei suutnud hoida Repsi visiidiga seotud asjaolusid saladuses,” märgib Lotman.

„Me teame härra Seppiku tausta, tema minevikutegusid (vähemalt osa nendest) ja tema töömeetodeid. Ma arvan, et tema avaldus töötab pigem Keskerakonna selgelt väljanähtavatele huvidele vastu ja tekitab tarbetut vastandumist ametnike ja poliitikute vahel. Tahan siiski juhtida tähelepanu sellele, et minu arusaamist mööda ei käinud haridusminister Venemaal mingi salamissiooniga.”

Lotman leiab, et Keskerakonna ja Putini partei vaheline lepe on hakanud selgelt mõjutama Eesti Vabariigi sise- ja välispoliitikat.

Samal ajal on Res Publica alustanud kõnelusi parlamendiparteide juhtidega, et koguda haridus- ja teadusministrile esitatava umbusalduse läbiminekuks vajalikud 51 häält.

„Kõneluste käigus otsustasin, et Res Publica esitab umbusalduse teksti ja Riigikogu vastava otsuste projekti parlamendi fraktsioonidele esmaspäeval kell 9,” sõnas teiste erakondadega aru pidanud Res Publica esimees Taavi Veskimägi.”

Repsi tagasikutsumist valitsusest nõuavad ka sotsiaaldemokraadid ning represseeritute ja vabadusvõitlejate esindusorganisatsioonid. Viimased leiavad, et Mailis Repsi Marimaal tehtud avaldused on Eesti Vabariigi suhtes vaenulikud ja reeturlikud.